Skip to main content

Μπάφαλο: Καταδίκη της «επιδημίας μίσους» από Μπάιντεν και Χάρις

«Το μίσος παραμένει κηλίδα στην ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την επομένη της ρατσιστικής πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης σε γειτονιά που κατοικείται κυρίως από μαύρους στο Μπάφαλο.

«Ενας μοναχικός δράστης, οπλισμένος με πολεμικά όπλα και την ψυχή γεμάτη μίσος, σκότωσε εν ψυχρώ δέκα αθώους», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια τελετής προς τιμήν αστυνομικών που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος.

«Οφείλουμε να εργασθούμε μαζί για να πολεμήσουμε το μίσος που παραμένει κηλίδα την ψυχή της Αμερικής», είπε.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης μιας πράξης που διαπράττεται στο όνομα μιας αποκρουστικής λευκής εθνικιστικής ιδεολογίας, είναι αντίθετη με όλα όσα υποστηρίζουμε στην Αμερική. Το μίσος δεν πρέπει να έχει ασφαλές λιμάνι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τερματίσουμε την εγχώρια τρομοκρατία που τροφοδοτείται από μίσος».

Η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είπε ότι ήταν συντετριμμένη από τα γεγονότα. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι βλέπουμε μια επιδημία μίσους σε ολόκληρη τη χώρα μας που έχει αποδειχθεί από πράξεις βίας και μισαλλοδοξίας. Πρέπει να το φωνάξουμε και να το καταδικάσουμε», είπε.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε μια συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί. Η επίθεση ερευνάται ως έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα. Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα».

Ένας 18χρονος λευκός Αμερικανός συνελήφθη μετά από συμπλοκή στο σημείο. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο ύποπτος ονομάζεται Πέιτον Γκέντρον από το Κόνκλιν, μια πόλη περίπου 5.000 κατοίκων στην περιοχή Σάουθερν Τιερ της Νέας Υόρκης κοντά στα σύνορα με την Πενσυλβάνια.

Ήταν βαριά οπλισμένος και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος. Ο ύποπτος μπήκε σε ένα πολυσύχναστο σούπερ μάρκετ το απόγευμα του Σαββάτου πριν ανοίξει πυρ. Χρησιμοποίησε κάμερα για να μεταδώσει την επίθεση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ, μιλώντας σε δημοσιογράφο του CNN από τους δρόμους του Μπάφαλο κάλεσε εκλεγμένους αξιωματούχους και επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τον «θανατηφόρο συνδυασμό» ιδεολογίας μίσους στο διαδίκτυο και την υπερπληθώρα όπλων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times