Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: «Στις 15 Μαΐου στέλνουμε μαζικό μήνυμα για την πολιτική αλλαγή»

«Η 15η Μαΐου φιλοδοξούμε να είναι μια μέρα-σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε σε συνέντευξή του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ανέφερε ότι «Για πρώτη φορά ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή μπορούν να εκλεγούν από όλα τα μέλη του κόμματος. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλοι οι πολίτες που θα έρθουν την Κυριακή και θα γίνουν μέλη του κόμματος, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να συστρατευτούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

«Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια πολιτική επιρροή. Θέλουμε να τον καταστήσουμε αντίστοιχα κοινωνικά παρεμβατικό και οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα είναι σταθμός σε αυτήν τη διαδικασία», ανέφερε. «Για αυτό το λόγο καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία» πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βαρονίες»

Ερωτηθείς για τα ρεύματα στο εσωτερικό του κόμματος, τόνισε: «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βαρονίες, έχει ιδεολογικά ρεύματα, πολιτικά στελέχη και μέλη με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, τα οποία μπορούν να καταλήγουν σε πολιτικές συνθέσεις. Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου υπερψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των συνέδρων και αυτή η ενότητα εκφράζεται στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα», επεσήμανε ο γραμματέας του κόμματος.

«Αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα στην κάλπη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ένα τέτοιο πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση θέλουμε να σταλεί στις 15 Μαΐου», δήλωσε.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «στόχος δικός μας δεν είναι απλά να περάσει κάποιος μόνο για να ψηφίσει, θέλουμε ανθρώπους ενεργούς στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα κινήματα και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να συμμετέχουν στην πολιτική παραγωγή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ

Κληθείς να σχολιάσει το σκηνικό έντασης στο ΑΠΘ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε: «ο πρύτανης του Αριστοτελείου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, έχει θέσει ως βασικό στόχο της θητείας του να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στο Ίδρυμα, αυτή είναι η βασική του μέριμνα».

«Οι εικόνες που είδαμε, να σέρνονται και να χτυπιούνται νέα παιδιά, φοιτητές, από αστυνομικούς οπλισμένους σαν αστακούς, είναι εικόνες ντροπής. Και η ευθύνη ανήκει στον πρύτανη και στην κυβέρνηση», σημείωσε. «Τα όποια προβλήματα στο πανεπιστήμιο δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «λύνονται με όρους ακαδημαϊκού, πολιτικού και πολιτισμένου διαλόγου, όχι με αυτό το ξύλο». 

Επεσήμανε  δε, την ανάγκη στο διάλογο αυτόν να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τους χειρισμούς του Πρύτανη.

«Το να διαμαρτύρονται φοιτητές για τους χειρισμούς του Πρύτανη είναι κομμάτι της ακαδημαϊκής ζωής. Αυτό που δεν είναι εικόνα πανεπιστημίου, είναι η εικόνα πάνοπλων αστυνομικών με αντιασφυξιογόνες μάσκες να δέρνουν φοιτητές» πρόσθεσε. «Στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει η λογική της παλιάς βασιλείας, δεν υπάρχει η λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε. Υπάρχει μία λογική συνδιοίκησης και αυτό είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της ακαδημαϊκής κοινότητας εδώ και χίλια χρόνια, όχι εδώ και τριάντα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Καλό θα είναι οι πρυτάνεις, οι πολιτικές ηγεσίες και τα ΜΜΕ να μην απαξιώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ καλύτερο από αυτό που κατά καιρούς παρουσιάζεται, είναι πολύ ισχυρό, πολύ αφοσιωμένο στην ακαδημαϊκή γνώση και την έρευνα. Και η εικόνα του δεν είναι η εικόνα διαφόρων πατατρεχάμενων που διαλύουν με βαριοπούλες βιβλιοθήκες. Η κυβέρνηση πρέπει να το κατανοήσει αυτό και να αφήσει τα αντιασφυξιογόνα έξω από το πανεπιστήμιο», κατέληξε.