Skip to main content

Γαλλία: Με 2 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση η κυβέρνηση θέλει να σώσει την EDF

Το γαλλικό κράτος δήλωσε την Παρασκευή ότι θα δώσει περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,39 δισεκατομμύρια δολάρια) στην EDF, λόγω της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε μετά την εντολή της κυβέρνησης να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς και με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να είναι εκτός σύνδεσης. .

Η εισφορά κεφαλαίου θα γίνει μέσω μιας έκδοσης δικαιωμάτων που ανακοίνωσε την Παρασκευή η EDF και η οποία είπε ότι θα συγκεντρώσει συνολικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL, είπε ότι το κράτος που κατέχει ήδη το πλειοψηφικό μερίδιο της EDF θα συμμετάσχει στο ζήτημα των δικαιωμάτων ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Το θέμα των δικαιωμάτων είναι μέρος ενός σχεδίου δράσης που στελέχη της εταιρείας, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, είπαν ότι θα επιτρέψει στην EDF να καλύψει τα κενά στον ισολογισμό της για φέτος και το επόμενο έτος και να διατηρήσει την αξιολόγηση του χρέους της.

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ζαν-Μπερνάρ Λεβί είπε ότι, μακροπρόθεσμα, απαιτείται ευρύτερη μεταρρύθμιση του τρόπου δομής του EDF και ότι αυτό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης όταν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές απομακρυνθούν αργότερα αυτό το έτος .

Η τιμή της μετοχής της EDF βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Τεχνικά προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος της θα την αναγκάσουν να αφαιρέσει μεγάλο μέρος της χωρητικότητάς της εκτός γραμμής για ελέγχους και συντήρηση.

Αναφέροντας τα οικονομικά της αποτελέσματα την Παρασκευή, η EDF είπε ότι αυτός ο παράγοντας προβλέπεται να μειώσει τα βασικά της κέρδη το 2022 προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι διευθυντές της EDF δήλωσαν ότι το να πουλήσει ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς πιθανότατα θα εξαλείψει άλλα 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη EBITDA.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters