Skip to main content

Τουρκία: Εκκένωση στρατιωτικών σταθμών παρατήρησης στη βορειοδυτική Συρία

Η Τουρκία εκκένωσε επτά στρατιωτικούς σταθμούς παρατήρησης στη βορειοδυτική Συρία, αποσύροντας στρατεύματα από το έδαφος,  το οποίο ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση.

Η Τουρκία είχε δημιουργήσει δώδεκα στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή το 2018 ως μέρος μιας συμφωνίας που κατέληξε με τη Ρωσία και το Ιράν προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ στρατιωτικών κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών. Η Άγκυρα υποστηρίζει τις δυνάμεις που πολεμούν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, σε αντίθεση με τη  Μόσχα και την Τεχεράνη.

Αρκετές τουρκικές στρατιωτικές θέσεις περικυκλώθηκαν πέρυσι από τις ρωσικές κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας. Η Τουρκία δεσμεύθηκε να διατηρήσει την παρουσία της σε όλες, αλλά άρχισε να αποσύρεται τον Οκτώβριο.

Ανώνυμη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η τελευταία εκκένωση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, και οι δυνάμεις ανακατανεμήθηκαν σε έδαφος που ελέγχεται από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα υπό συνεννόηση με τη Ρωσία.

«Δεν έχει τη μορφή απόσυρσης στρατευμάτων ή μείωσης του αριθμού τους. Η κατάσταση αφορά μόνο την αλλαγή τοποθεσίας », είπε η πηγή.

Σύροι αντάρτες λένε ότι η Τουρκία διατηρεί μεταξύ 10.000 και 15.000 στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία, μαζί με μαχητές ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τζιχαντιστικές δυνάμεις που έχει δεσμευτεί να αφοπλίσει.

Έχοντας ήδη φιλοξενήσει περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την περαιτέρω εισροή ανθρώπων που φεύγουν λόγω των συγκρούσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία εκτός ελέγχου της συριακής κυβέρνησης, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια της εννιαετούς σύγκρουσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.