Skip to main content

Αντ. Σαμαράς: «Οχι» σε πρόωρες εκλογές

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή λίγη ώρα μετά τις έμμεσες αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Ν.Δ. στη Βουλή, όπου αποφασίστηκε το τελικό κείμενο των θέσεων του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση ή αν θα διακοπεί από τις πρόωρες εκλογές.

«Έχετε εσείς οι δημοσιογράφοι τίποτε συνδικαλιστικές εκλογές; Εγώ πάντως δεν έχω», είπε αστειευόμενος, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ για τις εγγυήσεις που χρειάζονται οι δανειστές προκειμένου να πάψει η επιφυλακτικότητα για το μέλλον της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού». «Γιατί εμείς», πρόσθεσε, «ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».  

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επιφυλάξεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι βαθειά πολιτικός.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις, «όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες».  

Πώς ερμηνεύει η Χαρ. Τρικούπη τη δήλωση Βενιζέλου

Τη δήλωση αυτή του κ. Βενιζέλου έσπευσε να ερμηνεύσει η Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η αναφορές του παραπέμπουν σε ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Συγκεκριμένα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος συνδέει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα όχι μόνο με την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά και με την επόμενη μέρα, με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Στην ουσία- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις: Προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα, προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού οδηγεί η ίδια τη χώρα και προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.