Skip to main content

Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του Θεού

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει το βιβλίο «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του Θεού» της Άννας Ι. Στεργίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στο κλαρίνο, o Τάσος Χαλκιάς ήταν ένας από τους στυλοβάτες της μουσικής μας παράδοσης, που επί έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και τη διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής. Γεννήθηκε στη Γρανιτσοπούλα των Ιωαννίνων το 1914 και πέθανε στον Πειραιά το 1992. Μεγάλωσε στο Δεσποτικό της Ηπείρου, σε ένα σπίτι που η μουσική δε σταματούσε ποτέ.

Μικρός άρχισε να παίρνει μαθήματα από τον ξάδερφό του τον Μάνθο και τον αδερφό του, Μήτσο Χαλκιά. Στα 17 του, άρχισε να εμφανίζεται με τα αδέρφια του, με τα οποία σχημάτισαν το συγκρότημα «Τα μαύρα πουλιά». Την δεκαετία του ’50 ο Τάσος Χαλκάς ηχογραφεί, πρώτη φορά, στην «Κολούμπια». Ακολουθούν ηχογραφήσεις για το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών και ύστερα τα ταξίδια στο εξωτερικό: Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Νέα Υόρκη. Ως συνθέτης έγραψε πολλά τραγούδια, με γνωστότερα τον «Ηπειρώτικο Γάμο», το «Δεν μπορώ μανούλα δεν μπορώ», το «Βορειοηπειρώτικο μοιρολόι», το «Μη με κοιτάς που γέρασα» κ.ά. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Χρήστο Λεοντή, με το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ συμμετείχε και σε πολλά Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Στο βιβλίο, η συγγραφέας επιχειρεί να αποτυπώσει το μουσικό έργο, την σταδιοδρομία αλλά και την επιβλητική προσωπικότητα και παρουσία του διάσημου Ηπειρώτη κλαρινίστα, αξιοποιώντας όλες τα διαθέσιμες πηγές που υπάρχουν για τον καλλιτέχνη και μουσικό Τάσο Χαλκιά. Σημαντική υπήρξε και η βοήθεια του γιου του, Λάκη, επίσης καταξιωμένου λαϊκού και παραδοσιακού ερμηνευτή.
Χωρισμένο σε δεκαπέντε κεφάλαια, καθένα τους συνδεδεμένο με κάποια σημαδιακή χρονιά για το βίο του Τάσου Χαλκιά, εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό, ενδεικτική βιβλιογραφία, εκτενή δισκογραφία και με ένα cd με επιλεγμένες ηχογραφήσεις, η έκδοση παρουσιάζει τις περιπέτειες όλης της μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων από το 1921 έως το 1979.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:  Κρις Σπύρου (πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης), Ανδρέας Ζεάκις – Γλυνιάς (Καθηγητής Κλασικής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Διδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και συγγραφέας διδακτικών βιβλίων), Άννα Ι. Στεργίου (συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος), Λάκης Χαλκιάς (τραγουδιστής). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει με απαγγελία ο ηθοποιός, στιχουργός, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Τζουανόπουλος. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με την συμμετοχή των σολίστ: Θανάση Βασιλόπουλου (κλαρίνο) και Ελλάδος Χαλκιά (φλάουτο).

Πληροφορίες
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052). Ημερομηνία εκδήλωσης – Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, 20:00. Είσοδος ελεύθερη.