Skip to main content

Ρουμανία: Συσκευές ηχητικής προειδοποίησης δελφινιών σε δίχτυα

Συνολικά 50 συσκευές ηχητικής προειδοποίησης δελφινιών θα τοποθετηθούν στα δίχτυα αλιείας που χρησιμοποιούνται στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών και αποτροπής περιπτώσεων παγίδευσής τους.

Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει η ρουμανική οργάνωση «Mare Nostrum Organization», η οποία παρακολουθεί τα δελφίνια και μελετά τη συμπεριφορά τους.

«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμά μας φέτος στα νότια παράλια. Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε 50 συσκευές εκπομπής ηχητικών σημάτων στα δίχτυα αλιείας. Οι ήχοι θα κρατούν τα δελφίνια μακριά από δίχτυα και έτσι θα αποφεύγεται η παγίδευσή τους» δήλωσε στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Μιχαέλα Καντέα.

Μέχρι στιγμής, 50 παρόμοιες συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τη Μιχαέλα Καντέα, το 2011 καταγράφηκαν 50 περιστατικά παγίδευσης δελφινιών από αλιευτικά δίχτυα και περισσότερα από 130 άψυχα θηλαστικά εκβράστηκαν στις ακτές.

Στη Ρουμανία, η αλίευση δελφινιών συνιστά έγκλημα. Το 2011 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, όταν 10 δελφίνια εντοπίστηκαν στα δίχτυα τουρκικού αλιευτικού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ