Skip to main content

Ανοδικά κινείται το 2017 η αγορά ιδιωτικών φαρμακείων

Παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για τον περιορισμό της πολυφαρμακίας, η αγορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων φαίνεται να εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της QuintaliesIMS η αγορά ιδιωτικών φαρμακείων κατά το 2017, από πλευράς όγκου κινείται με άνοδο της τάξης του 1,1%, μία άνοδος η οποία αποδίδεται τόσο στα συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και στα παραφαρμακευτικά προϊόντα, ενώ κάμψη σημειώνουν τα ΜΗΣΥΦΑ. Βέβαια η άνοδος του όγκου δεν ακολουθείται και από άνοδο των πωλήσεων σε αξία καθώς η μείωση των τιμών κρατά την αγορά σε σταθερά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της QuintilesIMS, τα οποία επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Νίκος Κωστάρας, η συνολική αγορά φαρμακείων διαμορφώνεται για το 12μηνο Ιούνιος 2016-Μάιος 2017 στα 3.303 εκατ. ευρώ έναντι 3.306 εκατ. ευρώ το σύνολο του 2016 σημειώνοντας δηλαδή μία ανεπαίσθητη κάμψη.

Από πλευράς όγκου, το ίδιο διάστημα η αγορά όπως αναφέραμε παρουσίασε άνοδο καθώς, διαμορφώνεται στα 476 εκατ. τεμάχια έναντι 470,5 εκατ. τεμάχια.

Ειδικότερα, όσον αφορά τώρα την αξία της αγοράς των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η συγκεκριμένη κατηγορία δείχνει να μειώθηκε σε σχέση πέρυσι, αν και οριακά. Έτσι, ενώ στο τέλος του 2016 έφτανε στα 2.613 εκατ. ευρώ, στο 12μηνο Ιούνιος 2016-Μάιος 2017 οι πωλήσεις έφτασαν στα 2.599 εκατ. ευρώ. Επίσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία της QuintilesIMS, το αντίστοιχο διάστημα ο όγκος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αυξήθηκε στα 324,4 εκατ. τεμάχια έναντι 320 εκατ. τεμάχια για το σύνολο του 2016.

Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι φέτος η μέση τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων παρουσίασε περαιτέρω μείωση στα 8 ευρώ. Η δε μέση τιμή έχει υποχωρήσει κατά 7,8% σε σχέση με το 2013 όταν είχε διαμορφωθεί στα 8,7 ευρώ. Πάντως παρά τη μείωση της τιμής, η συνολική αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων υποχώρησε μόλις 1,7% σε αξία από το 2013 μέχρι σήμερα. 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, τα ΜΗΣΥΦΑ το 2017 παρουσιάζουν σταθερότητα στα 156 εκατ. ευρώ το 12μηνο Ιούνιος 2016-Μάιος 2017, ενώ και σε όγκο παρουσίασαν μικρή μείωση στα 66 εκατομμύρια τεμάχια από 66,3 εκατομμύρια. Αντίθετα τα λοιπά παραφαρμακευτικά προϊόντα παρουσίασαν σημαντική άνοδο σε όγκο φτάνοντας στα 85,6 εκατομμύρια τεμάχια έναντι 83,8 εκατ., ενώ σε αξία αυξήθηκε η εν λόγω αγορά στα 547 εκατ. ευρώ έναντι 537 εκατ. ευρώ. 

Αγορά αποζημιωμένων φαρμάκων

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται ότι η αξία των αποζημιωνόμενων φαρμάκων κατά τους πρώτους έξι μήνες διαμορφώθηκε στα 1.373 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα με βάση τα επίσημα  στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για την προηγούμενη χρονιά, η αντίστοιχη αξία είχε διαμορφωθεί στα περίπου 1.354 εκατ. ευρώ. Φαίνεται λοιπόν αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ιδιωτικά φαρμακεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, της τάξης του 1,5%, ποσοστό το οποίο είναι χαμηλό αλλά όχι ασήμαντο όταν η στρατηγική είναι να μειώνεται το κόστος ειδικά μετά τις δραματικές μειώσεις τιμών. 

Επίσης, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, με την εφαρμογή του rebate επιτεύχθηκε απομείωση της δαπάνης κατά 165 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια η υπέρβαση έναντι του κλειστού προϋπολογισμού ήταν της τάξης των 216 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυτό ήταν το ποσό του clawback που επέστρεψαν οι εταιρείες. 

Με βάση το νέο rebate που εφαρμόστηκε, η συνολική φετινή μείωση λόγω εκπτώσεων διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο στα 215 εκατ. ευρώ όπως είπαμε δηλαδή 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι και η οποία ως γνωστόν επιβαρύνει περισσότερο κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες που διακινούν ακριβά σκευάσματα. Παρά την αύξηση του rebate όμως το clawback δε μειώθηκε ανάλογα, καθώς όπως αναφέραμε διαμορφώθηκε στα 185 εκατ. ευρώ έναντι 216 που ήταν πέρυσι, άρα πτώση μόνο 31 εκατ. ευρώ.