Skip to main content

Μετέωρα – Άγιον Όρος 1929: Ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton

Μετέωρα. Μοναχός στέκεται στο βράχο της μονής του Μεγάλου Μετεώρου και αγναντεύει την μονή Βαρλαάμ που βρίσκεται στον απέναντι βράχο.

Έκθεση ιστορικών φωτογραφιών

Η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton και την Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών  Μελετών Αγίων Μετεώρων,  παρουσιάζουν στην Καλαμπάκα την έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στα Μετέωρα και το Άγιον Όρος του 1929.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00 στον πολιτιστικό χώρο του Δήμου Μετεώρων (πρώην ΚΕΓΕ) και θα πραγματοποιηθούν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 ενώ η έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Καλαμπάκα, διαφοροποιείται ως προς το υλικό και περιλαμβάνει περισσότερο φωτογραφικό υλικό από τα Μετέωρα και την περιοχή της Καλαμπάκας και λιγότερο από το Άγιον Όρος.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων με την υποστήριξη του Δήμου Μετεώρων.

Το χωριό Καστράκι στη σκιά των βράχων. Στο βάθος διακρίνεται ο χαρακτηριστικός βράχος «Πυξάρι». Στην μέση της φωτογραφίας διακρίνεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (Τρανή εκκλησιά).

Για το φωτογραφικό αρχείο και την έκθεση:

Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε  ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι.

Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton.

Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir “Vovo” Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ, Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη.

Από το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Δεσπόζει η Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.

Έρευνα και επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος

Εγκαίνια: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 21/10/2023 έως 15 Ιανουαρίου 2024

Εκθεσιακός χώρος: Πολιτιστικός Χώρος Δήμου Μετεώρων (πρώην ΚΕΓΕ)

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 10:00 – 17:00

Κυριακή: Κλειστά

Για πληροφορίες και επισκέψεις μαθητών μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο:  6982193376