Skip to main content

Την στρατηγική κατά του αντισημιτισμού παρουσίασε η Αυστρία

Την εθνική της στρατηγική κατά του αντισημιτισμού, παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα, η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιν Κουρτς και των Πράσινων.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο που εκτείνεται από εκπαιδευτικές προσφορές έως ποινική δίωξη και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, υπογράμμισαν κατά την παρουσίαση, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ.

Ταυτόχρονα, τόνισαν την ευθύνη της Αυστρίας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ανεξάρτητα από το εάν προέρχεται από τα αριστερά ή από τα δεξιά, ανεξάρτητα από το εάν εισάγεται αντισημιτισμός ή πρόκειται για πιο αυτόχθονο”.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανέφερε ότι η νέα στρατηγική κατά του αντισημιτισμού βασίζεται σε έξι πυλώνες, στους οποίους περιλαμβάνονται : εκπαιδευτικές προσφορές, αυξημένες προφυλάξεις ασφαλείας για εβραϊκές εγκαταστάσεις, διασφάλιση αποτελεσματικής δίωξης, αυξημένη διαμεσολάβηση κατά τη διάρκεια μέτρων ένταξης.

Περιλαμβάνονται επίσης η ίδρυση κέντρου τεκμηρίωσης και προβλέπεται μία πανευρωπαϊκή ανταλλαγή δεδομένων και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, η οποία θεωρείται „το κλειδί της επιτυχίας”, όπως σημείωσε η Καρολίνα Έντσταντλερ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση βλέπει επίσης αντισημιτικές τάσεις σε σχέση με τις διαδηλώσεις από τους αντιπάλους των μέτρων κατά της πανδημίας κορωνοϊού.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρωτοβουλία, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς, επισήμανε ότι οι Εβραίοι δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα, „αλλά είναι ακριβώς η ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει τον Ιουδαϊσμό”.

Επομένως, όπως επισήμανε ο ίδιος, “κάθε επίθεση είναι επίθεση εναντίον της διαφορετικότητας στη δημοκρατική κοινωνία, ενώ η καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι καθήκον πρωταρχικά της εβραϊκής κοινότητας, αλλά καθήκον συνολικά του κράτους”.

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αντισημιτισμού, Καταρίνα φον Σνούρχαϊμ, η οποία συμμετείχε στην παρουσίαση μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, εξέφρασε συγχαρητήρια “για αυτή την πραγματικά φιλόδοξη στρατηγική αντισημιτισμού, με την οποία η Αυστρία τοποθετείται στην κορυφή”.

Σε σημερινή ανακοίνωση της, η Αυστριακή υπουργός Ένταξης Σουζάνε Ράαμπ επισημαίνει ότι η εθνική Στρατηγική κατά του Αντισημιτισμού προβλέπει επίσης συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της ένταξης, για την “καταπολέμηση των αντισημιτικών ιδεών μεταξύ μεταναστών και προσφύγων”.

Συνολικά 550 αντισημιτικά αδικήματα στην Αυστρία μέσα στο 2019 — που αποτελεί αριθμό ρεκόρ και μία αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 2018, αλλά και τον υπερδιπλασιασμό τους μέσα σε πέντε χρόνια — καταγράφει η Έκθεση Αντισημιτισμού που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από το “Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού” και την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα.

Ενώ το 2008 είχαν καταγραφεί “μόνον” 46 αδικήματα, από το 2017 και μετά ο αριθμός τους ξεπερνά τα 500 τον χρόνο και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, τόσο στην πραγματική αύξηση των αντι-εβραϊκών ενεργειών όσο και στην αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την καταγγελία αντισημιτικών συμβάντων, με σχεδόν τα μισά από τα 550 αδικήματα πέρυσι, να αποδίδονται σαφώς στο ακραίο δεξιό πολιτικό περιβάλλον.

Το 43% των αντισημιτικών περιστατικών που αναφέρθηκαν στη Βιέννη το 2019 αφορούσαν “προσβλητική συμπεριφορά”, για παράδειγμα υβριστικές εκφράσεις, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό της τάξης του 38% αφορά “μαζική αποστολή επιστολών”, που περιλαμβάνει επίσης περιεχόμενα στο Διαδίκτυο.

Ζημία ιδιοκτησίας, όπως επιχρίσματα-μουντζούρωμα καταστημάτων, σημειώθηκαν σε 14% των περιπτώσεων, ενώ άμεσες απειλές καταγράφηκαν 18 φορές (3%) και σωματική επίθεση τεκμηριώθηκε έξι φορές (1%).

Σε 226 περιπτώσεις ήταν δύσκολη η ιδεολογική κατηγοριοποίηση τους , ωστόσο η πλειονότητα των αδικημάτων (τα 268 από το σύνολο τους) , εξακολουθεί να είναι σαφώς ακροδεξιές πράξεις με υλικές ζημίες και εκτόξευση ύβρεων, 31 αναφορές αφορούσαν περιστατικά με ισλαμικό υπόβαθρο και 25 φορές οι αντισημιτικές επιθέσεις προέρχονταν από την πολιτική αριστερά.

Πηγή:ΑΜΠΕ