Skip to main content

Τους… αποσχιστές του Τέξας θα καλέσουν στο Ντονέτσκ οι φιλορώσοι

Ανώτατος «αξιωματούχος» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», την οποία έχουν ανακηρύξει ένοπλοι φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι η «χώρα» του ετοιμάζει σύνοδο των «μη αναγνωρισμένων κρατών» τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, εάν καταφέρει να επιτύχει συμμετοχή εκπροσώπων άλλων αποσχιστικών κινημάτων.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της επαρχίας του Ντονέτσκ Oplot-TV, ο Αλεξάντρ Κόφμαν, ο οποίος φέρει τον τίτλο του «υπουργού Εξωτερικών» της «ΛΔ του Ντονέτσκ», τόνισε ότι συζητήσεις για τη σύνοδο έχουν ήδη αρχίσει και εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση να καταλήξει στη δημιουργία μιας «Λίγκας των Νέων Κρατών».

Ο κ. Κόφμαν ανέφερε ως πιθανούς συμμετέχοντες Βάσκους από την Ισπανία, Φλαμανδούς από το Βέλγιο, Βενετούς από την Ιταλία, καθώς και οπαδούς της απόσχισης του Τέξας από τις ΗΠΑ.

Δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά στο Κόσοβο, το οποίο έχει αναγνωριστεί από 108 χώρες – μέλη του ΟΗΕ, όχι ωστόσο και από τη Ρωσία.

Ο «αξιωματούχος» του Ντονέτσκ τόνισε ότι οι οπαδοί της απόσχισης του Τέξας υποστηρίζουν «απολύτως» τους φιλορώσους αποσχιστές στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τεξανές οργανώσεις τις οποίες επικαλέστηκε ο κ. Κόφμαν δεν έχουν ακόμη απαντήσει στο κάλεσμα της «ΛΔ του Ντονέτσκ».

Ένοπλοι αποσχιστές ελέγχουν το μισό έδαφος της επαρχίας του Ντονέτσκ και λιγότερο από το 1/3 της επαρχίας του Λουχάνσκ στην Ουκρανία, εχοντας ανακηρύξει εκεί δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες», ωστόσο καμία χώρα δεν τις έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.