Skip to main content

Καθυστέρηση έκδοσης επικουρικών

Από την έντυπη έκδοση 

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Σοβαρά προβλήματα στο επικουρικό ταμείο των μηχανικών, τα οποία αφορούν ακόμη και «αδυναμία απλής ενημέρωσης των ασφαλισμένων», διαπιστώνει σε πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη. Επισημαίνεται ότι στο ΕΤΕΑΕΠ βρίσκονται σε αναμονή από τις αρχές του 2015 συνολικά σε όλους τους επιμέρους τομείς του περίπου 95.000 επικουρικές συντάξεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχτηκε αναφορές πολιτών, από τις οποίες ανακύπτουν διαφόρων ειδών προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑΕΠ και στην άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Τα κυριότερα απ’ αυτά τα προβλήματα, όπως αναφέρεται στο πόρισμά του, είναι η υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, h αδυναμία επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών ως αχρεωστήτως καταβληθεισών, η αδυναμία απλής ενημέρωσης των ασφαλισμένων σε τυπικές ερωτήσεις που τους αφορούν, όλα ζητήματα που αποτελούν αρμοδιότητα της ΣΤ’ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ – τ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ.

Κατόπιν διερεύνησης αυτών των αναφορών και αλλεπάλληλων συναντήσεων κλιμακίου ειδικών επιστημόνων της ανεξάρτητης αρχής με τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, έγινε γνωστό ότι η αδυναμία εξέτασης των αιτημάτων που εκκρεμούν στην υπηρεσία και επίλυσης αυτών οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης των υπαλλήλων – χειριστών τόσο στη μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΑΑ) όσο και στους φυσικούς ασφαλιστικούς φακέλους των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του τ. ΤΣMΕΔΕ. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε εγγράφως σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, στις 14.8.2017 και στις 12/15.11.2017, στον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ ότι:

  • η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων ακυρώνει την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που θα συμβάλουν στην καθιέρωση μιας εποικοδομητικής σχέσης του πολίτη με τη διοίκηση, στηριζόμενη στις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του αλληλοσεβασμού,
  • η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων, εν όψει του βιοποριστικού χαρακτήρα των παροχών στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, είναι μείζονος σημασίας για τους πολίτες,
  • η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της νομιμότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου. 

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο και από τον ΕΦΚΑ.

Όπως εκτιμούν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, η μέση επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015 και μετά υπολογίζεται σε 157 ευρώ και στόχος του ΕΤΕΑΕΠ είναι να έχουν πληρωθεί, μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Το συνολικό τους κόστος (μαζί με τα αναδρομικά) υπολογίζεται στα 220 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι τις μεγαλύτερες μειώσεις θα τις υποστούν οι ασφαλισμένοι των τραπεζών, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, καθώς και υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ. Από τις μειώσεις δεν εξαιρούνται ούτε οι ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες. Στον αντίποδα, τις μικρότερες μειώσεις θα δουν στις επικουρικές συντάξεις τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, καθώς και οι χαμηλόμισθοι του ΙΚΑ και οι αστυνομικοί.