Skip to main content

ΧΑ: Το κλίμα βαραίνει και αναβάλει προσωρινά τη διάθεση για αγορές μετοχών

Του Κώστα Ιωαννίδη

Δεν είναι και τόσο ακριβής η άποψη πως οι συναλλαγές στη Αθήνα παίρνουν τάση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Υπάρχουν σκοπιμότητες και επενδυτικές “διαφωνίες” για την τρέχουσα αποτίμηση των blue chip.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από τον κοροναϊό στη χώρα ανέβηκε στα 170 από το τέλος της Τετάρτης και ο αριθμός των μολυσμένων ασθενών ανήλθε σε 7.711. Μολύνσεις έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 15 άλλες χώρες και σε κάθε επαρχία της ηπειρωτικής Κίνας. Το ΙΚΕΑ της Σουηδίας δήλωσε την Πέμπτη ότι έκλεισε προσωρινά όλα τα καταστήματά του στην Κίνα λόγω της εκδήλωσης του νέου κορωναϊού.

Οι οικονομολόγοι της J.P. Morgan δήλωσαν σήμερα, ότι ένα μεγάλο αρνητικό σοκ στο τρέχον τρίμηνο θα μπορούσε να κλαδέψει την ανάπτυξη της Κίνας από μια προγενέστερη πρόβλεψη για 6,3% σε 4,9%, έναντι ετήσιου ποσοστού 5,6%. Οι οικονομολόγοι της ING προέβησαν σε παρόμοια πρόγνωση την Τετάρτη. Το φαινόμενο της εξάπλωσης από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο τείνει να είναι πολύ μεγαλύτερο από το επεισόδιο SARS, πρόσθεσαν, επισημαίνοντας ότι το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία έχει υπερτριπλασιαστεί από τότε.

Ο τζίρος καθαρών συναλλαγών χθες πέρασε τα 20,0 εκατ. ευρώ στις 15:30 και τότε ο ΓΔ ήταν στις 935 μονάδες με άνοδο +0,17% έχοντας αλλάξει πρόσημο 10 τουλάχιστον φορές. Το πιθανότερο ήταν να κλείσει πτωτικά, αφού με τόσο χαμηλούς ρυθμούς σημαντική άνοδος δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Η ρευστότητα στο ΧΑ λείπει και αφού φρέσκο χρήμα δεν εισρέει, δύσκολα θα αποφασίσουν να πάρουν επιπλέον ρίσκο οι ήδη τοποθετημένοι με σοβαρά κεφάλαια θεσμικοί. Έχουμε συνεπώς πάλι μια επανάληψη του φαινομένου της συσσώρευσης χαμηλότερα, αλλά κοντά στα υψηλά τελευταίων 12 μηνών, με συνεδριάσεις χαμηλών όγκων στις οποίες οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν εύκολα ο ένας τον άλλον.

Έχουμε λοιπόν συνεδριάσεις μικρού εύρους διακύμανσης για τους βασικούς δείκτες και μικρές μεταβολές που για την ώρα την τρέχουσα εβδομάδα είναι καθοδικές. Αλλά παράλληλα διαπιστώνουμε την ύπαρξη ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε δυο εκ γενετής διαφορετικά επενδυτικά λιμάνια, δηλαδή ανάμεσα στην αγορά ομολόγων και την αγορά μετοχών. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι ροές των κεφαλαίων κατευθύνονται στα χρηματιστήρια. Ενώ όταν κυριαρχούν αμφιβολίες, τα κεφάλαια στρέφονται στο κρατικό και το εταιρικό χρέος υπό την μορφή ομολόγων. Στην ελληνική κεφαλαιαγορά υπάρχει ακόμα ένας διαφορετικού τύπου ανταγωνισμός.

Γιατί είναι πεπερασμένη η ρευστότητα που την αφορά, παρά την παγκόσμια νομισματική χαλάρωση. Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ είναι πάλι σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) του ευρώ,  αλλά οι ελληνικές αξίες δεν περιλαμβάνονται σε εκείνες που επιτρέπεται να αγοραστούν, λόγω χαμηλής βαθμολόγησης της αξιοπιστίας της οικονομίας μας . Η συσσώρευση στο χρηματιστήριο και η σαφής βελτίωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων δίνει δίκαιο, σε όσους υποψιάζονται αποστράγγιση των συναλλαγών στο ΧΑ για τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα, με στόχο την πώλησή τους φέτος, σε μια από τις επόμενες αναβαθμίσεις  από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι περιστάσεις αλλά και η στατιστική υπαγορεύουν ως πιθανότερη εξέλιξη στην τρέχουσα καθοδική συσσώρευση μια υποχώρηση ως τις 920 μονάδες που μπορεί να αποφευχθεί μόνο επειδή είναι η πιθανότερη. Χωρίς να υποτιμάμε και την συνειδητή προσπάθεια  των ισχυρών θεσμικών να διατηρηθεί ο μέσος όρος πάνω από τις 930, εκτιμούμε πως μπορεί ο ΓΔ να πλησιάσει και τις 905, χωρίς ανησυχία.