Skip to main content

Θα αναγκαστεί σε «παύση» η FED;

 Έξι εβδομάδες μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, που είχε αποδώσει την απόφασή της στην «ισχυρή οικονομία», το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί, οι τιμές κατοικιών καταγράφουν πτώση και οι τιμές παραγωγού είναι υπό πίεση. Την ίδια ώρα δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα, μετά και την επιλογή της Ουάσιγκτον να εντείνει την πίεση στην Huawei. 

Όλα τα παραπάνω θα βαρύνουν σίγουρα στις σημερινές αποφάσεις της Federal Reserve, η οποία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να επιμείνει στη στρατηγική της ή να κάνει πίσω προκειμένου να στηρίξει την οικονομία. Αγορές και αναλυτές περιμένουν τουλάχιστον μία «παύση» εκ μέρους της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη, της οποίας το έργο δυσχεραίνει και το γεγονός ότι το shutdown των 35 ημερών έχει καθυστερήσει την δημοσίευση σημαντικών μακροικονομικών δεδομένων. 

Η Fed θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η Κίνα πρόσφατα έλαβε μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της, ενώ η και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραδέχθηκε πως η εικόνα της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη από ο,τι υπολογιζόταν. Πρόσφατα εξάλλου το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώνεται. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ