Skip to main content

Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία ανοίγουν δίαυλο εμπορίου με το Ιράν

Αψηφώντα τις προειδοποιήσεις της Ουάσγικτον, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα τα σχέδιά τους για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, μέσω της οποίας θα εξασφαλίσουν εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, περιορίζοντας τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων. 

Ύστερα από μήνες καθυστερήσεων, οι τρεις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν τη διαδικασία για την εγγραφή της εταιρείας, η οποία θα επιτρέπει την πώληση αγαθών ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και ιρανικές επιχειρήσεις, χωρίς την ανάγκη απευθείας οικονομικών συναλλαγών. Πρωταρχικός στόχος είναι να φτάσουν στο Ιράν αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα σε προσιτές τιμές. 

Μεσοπρόθεσμα στόχος είναι να προστατευθούν σε έναν βαθμό και τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που είχαν συναλλαγές με το Ιράν, μετά την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία ειδικού σκοπού θα έχει συσταθεί αύριο, Πέμπτη ή μεθαύριο, Παρασκευή. Θα έχει την έδρα της στη Γαλλία και ο επικεφαλής της θα είναι Γερμανός. Οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας θα είναι μέτοχοι.

naftemporiki.gr