Skip to main content

Γιγαντιαίο ανθρωποειδές ρομπότ που θα μπορεί να περπατά κατασκευάζεται στην Ιαπωνία

Τα γιγαντιαία ανθρωποειδή (ή όχι) ρομπότ, γνωστά και ως «mecha», είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα ιαπωνικά κόμικ (manga) και κινούμενα σχέδια (anime) εδώ και δεκαετίες. Μεταξύ των δημοφιλέστερων είναι τα ρομπότ της γνωστής σειράς Gundam, όπου τα γιγαντιαία ρομπότ ελέγχονται από άνθρωπο χειριστή στο εσωτερικό του. Το Gundam είναι τόσο δημοφιλές στην Ιαπωνία και πέρα από τα όρια αυτής, που στο Τόκιο υπάρχει ακόμα και ένα άγαλμα πλήρους μεγέθους- αλλά όπως φαίνεται ήρθε η ώρα για κάτι πέρα από αυτό.

Όπως αναφέρει το IEEE Spectrum, το Gundam Factory Yokohama (το οποίο είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά του- ένα εργοστάσιο Gundam στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας) κατασκευάζει ένα ύψους 18 μέτρων και βάρους 25 τόνων ρομπότ Gundam, Σκοπός είναι το ρομπότ αυτό να μπορεί να κινείται χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ηλεκτρικών και υδραυλικών μοτέρ- και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί και να περπατά, κάτι που έχει ήδη δοκιμαστεί σε προσομοιώσεις από το JSK Lab του University of Tokyo.

Το ρομπότ θα είναι προσδεδεμένο σε ένα σύστημα υποστήριξης που θα μπορεί να το βάζει και να το βγάζει στις δομές πρόσδεσης, και πιθανώς να του παρέχει υποστήριξη και ενέργεια όταν κάνει βήματα. Επίσης, σύμφωνα με το IEEE Spectrum, φαίνεται προς το παρόν ότι το ρομπότ θα είναι τηλεχειριζόμενο και ότι, εάν όντως κινείται, οι θεατές θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας, σε κοντινά κτίρια.

Το παρόν χρονοδιάγραμμα προβλέπει το ρομπότ να κάνει την «πρεμιέρα» του στο κοινό κατά τον Οκτώβριο. Όπως σημειώνουν οι Japan Times, η πώληση των εισιτηρίων αναμένεται να αρχίσει τον Ιούλιο, και η τιμή τους θα είναι άγνωστη, ενώ πολλές άλλες λεπτομέρειες είναι άγνωστες- όπως πχ το εύρος των κινήσεων που θα μπορεί να κάνει.

Το Gundam Factory Yokohama θα αποτελείται από το Gundam Dock, όπου θα «σταθμεύει» το ρομπότ και θα γίνονται εργασίες συντήρησης, και ένα κτίριο δύο ορόφων με καταστήματα και χώρους για εκδηλώσεις.

Το Gundam Global Challenge, ένα φιλόδοξο εγχείρημα με σκοπό τη δημιουργία ενός πραγματικού ρομπότ Gundam, είχε αρχίσει το 2014, στο πλαίσιο εορτασμών για την 40ή επέτειο της σειράς anime, η οποία είχε αρχίσει το 1979.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τους Japan Times, συνδυάζει τη δουλειά μηχανικών, καλλιτεχνών αλλά και του Γιοσιγιούκι Τομίνο, σκηνοθέτη της σειράς «Mobile Suit Gundam». Ακόμη, υποστήριξη παρέχουν και εταιρείες ρομποτικής και μηχανικών, όπως η Astratech Corp και η Yaskawa Electric Corp. Ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος δεν έχει γίνει γνωστός.

Το άνοιγμα του Gundam Factory Yokohama προορίζεται να συμπέσει με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς (Ιούλιο- Αύγουστο), καθώς ο χώρος θα ανοίξει πριν την «πρεμιέρα» του ρομπότ. Η ομάδα του εγχειρήματος λέει πως θα προωθήσει το Gundam Factory Yokohama σε ξένα ΜΜΕ στο ευρύτερο πλαίσιο των αγώνων.