Skip to main content

Δύο Έλληνες κατείχαν υλικό για κυβερνοεπιθέσεις

Στη διεθνή επιχείρηση με την επωνυμία PowerOFFII, υπό τον συντονισμό της Europol και της Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) του European Cybercrime Centre (EC3), για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κατανεμημένων επιθέσεων άρνησης παροχής υπηρεσιών εναντίον πληροφοριακών συστημάτων (Distributed Denial of Service attacks-DDoS) συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι επιθέσεις DDoS στοχεύουν ένα σύστημα (server ή ολόκληρο κέντρο δεδομένων), «βομβαρδίζοντάς» το με τεράστιο όγκο δεδομένων από διαφορετικές πηγές, με αποτέλεσμα αυτό να υπερφορτώνεται και στο τέλος να «καταρρέει».

Τον Απρίλιο του 2018 τέθηκε εκτός λειτουργίας παράνομος ιστότοπος-online αγορά, απ’ όπου διαδικτυακοί χρήστες μπορούσαν να προμηθευτούν κακόβουλα λογισμικά-εργαλεία για την πραγματοποίηση επιθέσεων DDoS.

Από τη Europol έγινε ψηφιακή διερεύνηση και ανάλυση των δεδομένων που αφορούσαν σε 151.000 εγγεγραμμένους χρήστες του ιστοτόπου που προμηθεύτηκαν κακόβουλο λογισμικό. Τα αποτελέσματα διαμοιράστηκαν για περαιτέρω επιχειρησιακή αξιοποίηση σε 19 χώρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση (Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Αυστραλία, Κολομβία, Σερβία, Ελβετία, Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).

Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν δύο χρήστες που είχαν προμηθευτεί εργαλεία για την πραγματοποίηση επιθέσεων DDoS, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανατέθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στη διάρκειά της έγινε αστυνομική και ψηφιακή-διαδικτυακή έρευνα, αλλά και κατάλληλη αξιοποίηση των στοιχείων και των απαντήσεων των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, με αποτέλεσμα να προκύψουν τα στοιχεία ταυτότητας των δύο εμπλεκομένων Ελλήνων χρηστών.

Στη συνέχεια, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, έκαναν έρευνες στις 23 και 24 Ιανουαρίου σε δύο σπίτια στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι, οι οποίοι θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι οι επιθέσεις ενάντια σε πληροφοριακά συστήματα, η παρεμπόδιση λειτουργίας τους, καθώς και η προμήθεια, κατοχή ή διάθεση εργαλείων για την πραγματοποίηση των εν λόγω επιθέσεων, αποτελούν σοβαρά ποινικά αδικήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιχείρηση PowerOFFII αποτέλεσε μέρος της προτεραιότητας «EMPACT Cybercrime-Attacks A gainst Information Systems» του Κύκλου Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2018-2021.