Skip to main content

Γκάμπριελ: Η Γερμανία αντιμετωπίζει τις περισσότερες προκλήσεις στην οικονομία

Στην εκτίμηση ότι η  Γερμανία είναι μεταξύ των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες προκλήσεις στην οικονομία, προέβη σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Επίσης ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός, αντικαγκελάριος της κυβέρνησης της Άγκελας Μέρκελ, σε ομιλία του ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ επεσήμανε ότι η γήρανση του πληθυσμού, η οποία θα οξυνθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι «μια εμπειρία που καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει».

Ακόμη επικαλέσθηκε «την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τη σχέση με τη Ρωσία με υπόβαθρο την κρίση στην Ουκρανία, την ανάγκη να ενισχυθεί «η ισχύς των επενδύσεων», αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από το χάσμα Ανατολής-Δύσης που εξακολουθεί, όπως είπε, να υφίσταται 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Ο Γκάμπριελ παρουσίασε στους βουλευτές τη νέα πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη φέτος. Λόγω και της αδυναμίας των τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας του ευρώ, αναμένει μια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 1,5%, όπως πέρυσι.

Όμως η γερμανική ανάπτυξη είναι ευάλωτη, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Για να μπορεί να κοιτάζει προς το μέλλον με εμπιστοσύνη, η Γερμανία πρέπει να ανοιχτεί τόνισε, τόσο προς το εσωτερικό, με περισσότερο κοινωνική δικαιοσύνη, όσο και προς το εξωτερικό» είπε και πρόσθεσε πως η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι μια χώρα μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ