Skip to main content

Πιστοποιητικό και εμβολιασμοί στην ατζέντα της ευρωπαϊκής Συνόδου

Εν μέσω γκρίνιας στους ευρωπαϊκούς κόλπους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer και BioNTech, πραγματοποιείται σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Σύνοδος των χωρών της ΕΕ.

Τα ποσοστά μόλυνσης σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού απαιτούν τη μέγιστη προσοχή. Η προοπτική των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεχίσουμε τα τεστ και τις ιχνηλατήσεις, επιτρέποντας παράλληλα τις διασυνοριακές μετακινήσεις της ΕΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή πρόσκλησης προς τα μέλη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε δύο εμβόλια εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε εξασφαλίσει συμφωνίες για τέσσερα άλλα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας», τονίζει σε άλλο σημείο της επιστολής. 

 «Θα καλέσω πρώτα την Κομισιόν να προσφέρει μια κατάσταση προόδου σχετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα κράτη μέλη μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού», σημειώνει επίσης.

«Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και, εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά», καταλήγει.

Με βάση αυτά, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συναντώνται σήμερα το απόγευμα διαδικτυακά για να συζητήσουν για τρία βασικά ζητήματα αναφορικά με την πανδημία, τους εμβολιασμούς, τους περιορισμούς στην μετακίνηση μετά των χωρών της ΕΕ και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμοί

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου που αναπτύσσουν η  Pfizer και η BioNTech έχει πάει πίσω χρονικά την εκστρατεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη, με την Ιταλία να ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά  εναντίον της Pfizer. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στην Ιταλία οι παραδόσεις εμβολίων μειώθηκαν ήδη κατά 29% αυτή την εβδομάδα, δημιουργώντας έτσι ανησυχίες κυρίως για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό.  

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έχει λάβει διαβεβαίωση από την αμερικανική Pfizer πως οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Παράλληλα, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανυπομονησίας, τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Τσεχία και η Δανία, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας του να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης εμβολίων από τον ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει υπογράψει συνολικά έξι συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες για εμβόλια κατά του Covid-19 και βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ακόμη, τη Novavax και τη Valneva, για την προμήθεια περισσότερων από 2,5 δισεκατομμυρίων δόσεων.

Η Κομισιόβ, ωστόσο, αφού πέρασε τον περασμένο Ιανουάριο υπερασπιζόμενη τις συμφωνίες της για τα εμβόλια και τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών που ακαλούθησε, η την Τρίτη πρότεινε στα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς θέτοντας δύο στόχους:

1. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και των ατόμων άνω των 80 ετών

2. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του γενικού πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών

Περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

Οι νέες παραλλαγές του ιού και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που έχουν ως συνέπεια έχουν δημιουργήσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους.

Οι Γερμανοί προτείνουν να είναι υποχρεωτικά στην ΕΕ τα τεστ και η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες όπου έχουν εξαπλωθεί πολύ τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του AFP. Παράλληλα, η Γερμανία έχει προειδοποιήσει πως αν δεν υπάρξει συντονισμός, εξετάζει το κλείσιμο των συνόρων.

Η Γαλλία τάσσεται επίσης υπέρ των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ΕΕ.

Προκειμένου να εντοπίζονται τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη να αυξήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της γενετικής αλληλουχίας του ιού, κρίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι επαρκείς.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί επίσης η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει αρκετούς «φίλους» και αρκετούς που διστάζουν.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), για παράδειγμα, έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης προτρέποντας όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Θετικός έχει εμφανιστεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υποστηρίζοντας πως «μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί».

Η πρόταση χαίρει αυξανόμενης υποστήριξης, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο Bloomberg, την ώρα που άλλος αξιωματούχος προειδοποίησε για μη αποδεκτούς όρους στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, βάση των δικαιωμάτων όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Παρόμοιες ενστάσεις έχει εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του οποίου συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί.

Επιφυλακτικές στην ιδέα ενός πιστοποιητικού είναι επίσης κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες κρίνουν ότι η συζήτηση για το θέμα είναι πρώιμη με δεδομένο το μικρό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

 Άλλες, όπως το Βέλγιο, ανησυχούν ότι θα γίνονται διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εξάλλου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μετάδοσης του Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, υπογραμμίζει η Γερμανία.

Ωστόσο, οι χώρες που είναι απελπισμένες για να αποκαταστήσουν εν μέρει τουλάχιστον τα ταξίδια θα μπορούσαν να το κάνουν μόνες τους, καθώς ο έλεγχος των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα και ο συντονισμός της ΕΕ, ενώ επιδιώκεται, δεν είναι υποχρεωτικός. Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι συζητά με τις πρωτεύουσες του μπλοκ για την ιδέα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως μέρος των προσπαθειών να διατηρηθούν τα εσωτερικά σύνορα ανοιχτά.

naftemporiki.gr