Skip to main content

Δίκη Τραμπ: Η Γερουσία εξετάζει τις δύο πλευρές προτού ψηφίσει για τους μάρτυρες

Ερωτήσεις αφενός στους κατήγορους και αφετέρου στην ομάδα υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ θα αρχίσουν να θέτουν από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες οι επικεφαλής της διαδικασίας της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία. Εντός της εβδομάδας θα διεξαχθεί και η κρίσιμη ψηφοφορία σχετικά με την κλήτευση μαρτύρων.

Οι ερωτήσεις θα απευθύνονται τόσο στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και στη νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου και η διαδικασία θα διαρκέσει περί τις οκτώ ώρες σήμερα και αύριο. Δεν υπάρχει χρονικό όριο στις απαντήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από γερουσιαστές.

Η διαδικασία έπεται των έξι ημερών που οι δύο πλευρές (τρεις η μία και τρεις η άλλη) είχαν στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους κατά η υπέρ της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βαρύνεται με δύο κατηγορίες: ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια προς τη σύμμαχο Ουκρανία, προκειμένου να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος της οικογένειας του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις σχετικές έρευνες του Κογκρέσου.

Εφόσον ολοκληρωθεί και η διαδικασία των ερωτήσεων, η Γερουσία αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή για το εάν στη δίκη θα κλητευθούν εν τέλει μάρτυρες ή όχι.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν εκ νέου την κλήτευση του πρωην συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, μετά το χειρόγραφό του, το οποίο έφεραν στο φως οι «New York Times» και το οποίο φέρεται να αποδεικνύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος όντως ζήτησε το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, οι «New York Times», δημοσίευσαν αποσπάσματα – αν και όχι αυτούσια – από ένα ανέκδοτο βιβλίο του Τζον Μπόλτον. Εάν το χειρόγραφο είναι αληθές και ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα, τότε καταρρίπτεται η υπερασπιστική γραμμή των Ρεπουμπλικανών ότι δεν υπήρξε quid pro quo – δούναι και λαβείν – του Αμερικανού προέδρου με την Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Μπόλτον είχε δηλώσει πριν από την έναρξη της δίκης πρόθυμος να καταθέσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να καταθέσει ο Μπόλτον για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters