Skip to main content

Γ. Κατάινεν: «Βγάζει το καπέλο» στην Ελλάδα για την απορρόφηση κονδυλίων

Την ικανοποίησή του για την πρωτιά της χώρας μας στην απορρόφηση των κονδυλίων από το πακέτο Γιούνκερ εξέφρασε ο Γίρκι Κατάινεν, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αν φορούσα καπέλο θα το έβγαζα για την επιτυχία της Ελλάδας».

Από το βήμα της ελληικής Βουλής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, σημείωσε πως η Κομισιόν δημιούργησε ένα όχημα επένδυσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το λεγόμενο «Πακέτο Γιούνκερ που έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες. Τα θετικά νέα, όπως είπε, είναι ότι η Ελλάδα είναι στη πρώτη θέση κατάταξης για τη χρήση των κονδυλίων και εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει σε αυτή τη θέση.

Έκανε επίσης λόγο για σημαντικά επιτεύγματα της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και ευκαιρίες που δίνονται, ιδιαίτερα πάνω σε καινοτόμες δράσεις, για την περαιτέρω ανάπτυξή της μέσα από το πακέτο Γιούνκερ.

«Έχουν λάβει ή θα λάβουν ενίσχυση από το ευρωπαϊκό στρατηγικό επενδυτικό πακέτο πάνω από 22.000 μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν δυνατότητες για αυτήν τη χώρα για πιο βιώσιμες επιχειρήσεις. Έχουν επωφεληθεί 22.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μεγάλος ο αριθμός θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερος» σημείωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι εκεί που χρειάζεται η Ελλάδας καλύτερες αποδόσεις όσον αφορά τα “κόκκινα δάνεια”, την εκπαίδευση, και να ανκτήδουν οι τράπεζες την εμπιστοσύνη.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που έχει, όπως είπε, έχει «οργανώσει πολύ καλά event για το πώς να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο».

Επίσης έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι το 25% του ελληνικού πληθυσμού έχει πτυχίο, επισημαίνοντας ότι αυτό το δυναμικό στοιχείο της Ελλάδας δεν έχει αξιοποιηθεί ικανοποιητικά. «Πολλοί Έλληνες είναι καινοτόμοι και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας θα μπορούσε να βοηθηθεί. Άρα, μέρος της λύσης είναι το Πακέτο Γιούνκερ αλλά και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Κατάινεν.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ, τόνισε πως πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Σχολίασε δε πως κάποιοι ηγέτες αποκλίνουν από τη βιώσιμη φιλελεύθερη δημοκρατία και θέλουν να λειτουργούν πιο καθεστωτικά. «Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε γιατί πάντα η Ευρώπη βασιζόταν πάνω στις αρχές του σεβασμού προς την ανθρώπινη αξία, γι’ αυτό χρειαζόμαστε πιο ισχυρές φωνές που θα αντιδρούν» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που είναι εναντίον της ολοκλήρωσης της Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατήρησε ότι είναι επικίνδυνο όταν συνδέεται ο πατριώτης με τον εθνικιστή. «Η διαφορά είναι ότι ο πατριώτης αγαπά τη χώρα του. Και εγώ είμαι πατριώτης, αγαπώ τη χώρα μου. Ο εθνικιστής μισεί. Εμείς θέλουμε ένα κοινό μέλλον βάσει του κράτους δικαίου. Ο εθνικισμός είναι δύναμη απέναντι σε όλα αυτά. Εγώ πιστεύω και θέλω να αναπτυχθεί μία ενωμένη Ευρώπη και όχι να είναι μία Ευρώπη κατακερματισμένη. Θέλω μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία σε κάθε χώρα» κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ