Skip to main content

Πλήγμα στη βρετανική οικονομία ακόμη και το βελούδινο διαζύγιο

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Σοβαρό πλήγμα στη βρετανική οικονομία θα επιφέρει το Brexit, ακόμη και αν το διαζύγιο με την Ε.Ε. είναι «βελούδινο», επισημαίνεται σε ανάλυση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία διέρρευσε στον ιστότοπο BuzzFeed.

Στην περίπτωση που υπάρξει μία συνεκτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., η βρετανική ανάπτυξη θα είναι κατά 5% μικρότερη τα επόμενα 15 χρόνια σε σχέση με τις τωρινές προβλέψεις, σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, εξέλιξη που θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η βρετανική ανάπτυξη θα περιοριζόταν κατά 8% την ίδια χρονική περίοδο.

Ακόμη και στην περίπτωση ενός «μαλακού» Brexit, όπου η Βρετανία θα συνέχιζε να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η ανάπτυξη θα μειωνόταν κατά 2%.

Η μελέτη φέρει τίτλο «EU Exit Analysis-Cross Whitehall Briefing (Ανάλυση για την Έξοδο από την Ε.Ε.-Διακυβερνητική Ενημέρωση)». Έχει ημερομηνία Ιανουάριος 2018 και συντάχθηκε από αξιωματούχους όλων των δημόσιων υπηρεσιών για το υπουργείο που χειρίζεται την έξοδο από την Ε.Ε. και η οποία παρουσιάστηκε σε όλα τα βασικά υπουργεία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Με βάση όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται η μελέτη, θα επηρεαστούν αρνητικά όλες οι περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Βορειοανατολική Αγγλία, τα Δυτικά Μίντλαντς και τη Βόρεια Ιρλανδία (χωρίς να συνυπολογιστεί η πιθανότητα επιστροφής σε σκληρά σύνορα) να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε οικονομικές επιδόσεις. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να πληγεί η θέση του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Στη θετική πλευρά, με βάση όλα τα σενάρια, υποθέτοντας πως θα υπάρξει μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η βρετανική ανάπτυξη θα ωφεληθεί κατά 0,2% μακροπρόθεσμα. Οι εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες μη μέλη της Ε.Ε. και οικονομικές ενώσεις κρατών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αυστραλία, οι χώρες του Κόλπου και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα επιφέρουν επιπλέον 0,1% έως 0,4% στην ανάπτυξη.

O εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι το έγγραφο το οποίο διέρρευσε στο BuzzFeed News ήταν μία αρχική αποτίμηση και δεν έχει λάβει υπ’ όψιν την επιδίωξη της κυβέρνησης για μια προνομιακή σχέση με την Ε.Ε. μετά την αποχώρηση.

«H πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτική εργασία, που δεν έχει εγκριθεί από τους υπουργούς και που εξετάζει τυποποιημένα σενάρια. Δεν έγινε καμία ανάλυση της ειδικής διευθέτησης που επιδιώκουμε ως αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι.

Ο υφυπουργός Brexit, του υπουργείου που φέρεται να παρήγγειλε τη μελέτη, Στιβ Μπέικερ, έκανε λόγο για «επιλεκτική ερμηνεία μιας αρχικής έρευνας» και προσπάθεια «υπονόμευσης της εξόδου μας από την Ε.Ε.».

«Το άρθρο είναι μια επιλεκτική ερμηνεία μιας προκαταρκτικής ανάλυσης, είναι μια απόπειρα να υπονομευθεί η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Μπέικερ. «Δεν ήταν υπεύθυνο για αυτή το υπουργείο μου, ούτε καν εγκρίθηκε από τους υπουργούς – ακόμα και από την ομάδα στο υπουργείο μου, μόλις τώρα της ζητήθηκε η γνώμη της αναφορικά με αυτό το έγγραφο και ξεκαθαρίσαμε ότι χρειάζεται σημαντική περαιτέρω δουλειά», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Το δημοσίευμα με την αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του Brexit προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Εργατικών. «Είναι δικαίωμα του κόσμου να γνωρίζει για τις ζωές του και το μέλλον του και για την κυβέρνηση το να μη δημοσιοποιήσει (την ανάλυση) είναι πάρα πολύ ανεύθυνο και ανέντιμο», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών και υπέρμαχος της παραμονής στην Ε.Ε. Κρις Λέσλι. «Δεν υπάρχει εντολή για αυτό το σκληρό και καταστροφικό Brexit. Κανένας δεν ψήφισε να γίνει ο εαυτός του ή η οικογένειά του χειρότερα».

 Επίσης η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολας Στέρτζον επισήμανε πως «η ίδια η ανάλυση της βρετανικής κυβέρνησης καθιστά ξεκάθαρο ότι η αποχώρηση από την .Ε.Ε, κάτω από όλες τις περιστάσεις, θα κάνει κακό στην οικονομία κάθε έθνους και περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο».