Skip to main content

Στον κόλπο του Ρίο η ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο δήλωσαν πως τα αγωνίσματα ιστιοπλοΐας και ιστιοσανίδας δε θα αλλάξουν χώρο διεξαγωγής και θα παραμείνουν στον τοπικό κόλπο Γκουαναμπάρα, ο οποίος μαστίζεται από εκτεταμένη μόλυνση, παρά τις αντιδράσεις για την αδυναμία των διοργανωτών να τον καθαρίσουν μέχρι τους Αγώνες.

Ο Αντρέ Κορρέα, νέος γραμματέας Περιβάλλοντος της πολιτείας του Ρίο, προειδοποίησε πως οι αρχές της πόλης δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της μόλυνσης. Ωστόσο ο Μάριο Αντράντα, υπεύθυνος επικοινωνίας της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, δήλωσε πως δε θα αλλάξει κάτι και ο στόχος παραμένει ο ίδιος.

«Η θέση της οργανωτικής επιτροπής και ο στόχος της πολιτειακής κυβέρνησης περί αφαίρεσης 80 τοις εκατό των ακατέργαστων λυμάτων από το κόλπο παραμένει ως έχει», δήλωσε ο Αντράντα από τα κεντρικά γραφεία της επιτροπής, επιμένοντας πως δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή.

Τον περασμένο μήνα, επιστήμονες από το ερευνητικό ίδρυμα Οσβάλντο Κρουζ ανακάλυψαν στον κόλπο «υπερβακτήρια» ανθεκτικά σε αντιβιοτικά, τα οποία πιστεύεται πως προέρχονται από νοσοκομειακά απόβλητα και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού αλλά και γαστροεντερικές και πνευμονικές λοιμώξεις.

Εξάλλου σχεδόν το 70 τοις εκατό των λυμάτων του Ρίο καταλήγει στον κόλπο Γκουαναμπάρα, στα νερά του οποίου ένας επισκέπτης μπορεί να δει να επιπλέουν από νεκρά ζώα μέχρι μεγάλα απορρίμματα όπως καναπέδες και τηλεοράσεις.

Σύμφωνα με τον Κορρέα, πλέον περίπου το 50 τοις εκατό των λυμάτων του Ρίο επεξεργάζονται, ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2007, όταν η πόλη κατέθεσε για πρώτη φορά το φάκελο υποψηφιότητας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.