Skip to main content

Παρίσι: Έδαφος για επενδύσεις και μείωση πλεονασμάτων

Έχοντας στη βαλίτσα του την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου και τη συνεχή υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι, όπου θα παρευρεθεί στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ, που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται».

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επενδύσεις. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων και στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ. Η ατζέντα των θεμάτων προβλέπεται να είναι πλούσια, με κυρίαρχη θέση να κατέχει η προσπάθεια της Αθήνας για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η Γαλλία παραδοσιακά αποτελεί ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας στην προώθηση των αιτημάτων της. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, για να συμπληρώσει ότι η χώρα σεβάστηκε τον στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα».

Κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Παρίσι, τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί που θα βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα (Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Χ. Θεοχάρης), θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σε Γάλλους επενδυτές τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες συνδέονται με την πολιτική εκσυγχρονισμού της οικονομίας και των ιδιωτικοποιήσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας θα υπογράψουν κοινή δήλωση προθέσεων σχετικά με την Ελληνογαλλική Οικονομική Εταιρική Σχέση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, και οι συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους της Societe Generale, της BNP-Paribas και της Lazard.

Θετικό κλίμα από τους οίκους αξιολόγησης

Αν και ο ΟΔΔΗΧ είναι από καιρό έτοιμος για μια έξοδο στις αγορές, το έναυσμα έδωσε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, την Παρασκευή το βράδυ. Χθες βρέθηκαν στην Αθήνα στελέχη και αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε.

Σύμφωνα με στελέχη του οίκου αξιολόγησης, οι λόγοι της αναβάθμισης ήταν, μεταξύ άλλων, η πολιτική σταθερότητα, η σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις αγορές, αλλά και η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στο οποίο έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Όπως τόνισαν, η ανάκαμψη των επενδύσεων, αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επόμενοι στη σειρά για το αν θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας είναι οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poors και DBRS, στις 24 Απριλίου.

naftemporiki.gr