Skip to main content

Λίγο μεγαλύτερο το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων από τους πολίτες της Ε.Ε.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της Ευρώπης παρουσιάζει η νέα έκθεση της Ε.Ε. που ανακοινώθηκε σήμερα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Ινστιτούτο Prolepsis και η οποία αποτελεί κοινή προσπάθεια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή στα 81,4 έτη, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες όσον αφορά την υγεία ανάλογα με το φύλο καθώς και την κοινωνική θέση.

Οι θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έχουν μειωθεί αλλά τα ποσοστά κάποιων μορφών καρκίνου, του διαβήτη και της βρεφικής θνησιμότητας έχουν αυξηθεί.

Επίσης, τα άτομα άνω των 65 ετών μπορούν να περιμένουν ότι θα ζήσουν περίπου 40% της ζωής τους χωρίς αναπηρίες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε δύο λιγότερα έτη υγιούς ζωής από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, η έκθεση αναφέρει ότι λίγο πάνω από το 40% των θανάτων στην Ελλάδα μπορεί να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες, με πρώτον από όλους το κάπνισμα. Περισσότεροι από 1 στους 4 ενήλικες καπνίζουν καθημερινά καθιστώντας μας το 2ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ και τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι μία ακόμα πηγή ανησυχίας όσο και η έλλειψη άσκησης των παιδιών στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, υπάρχουν ακόμα και σήμερα εξαιρετικά μεγάλες διαφορές μεταξύ των πολιτών που ζουν στις χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής στη Λετονία είναι τα 74,9 έτη, στη Λιθουανία στα 75,8 έτη, στην Ιταλία στα 83,1 έτη και στην Ισπανία στα 83,4 έτη.

Τα έτη υγιούς ζωής ή αλλιώς έτη χωρίς αναπηρία στην Ευρώπη έχουν επίσης μεγάλες διαφορές όπως φαίνεται στην έκθεση.

  • Στη Σουηδία ο μ.ο. για τις γυναίκες είναι 15,4 έτη και τους άνδρες 15,8 έτη.
  • Στη Μάλτα για τις γυναίκες ο μ.ο. είναι 13,5 έτη και 14,2 για τους άνδρες.
  • Στην Ελλάδα για τις γυναίκες είναι μόλις 8,1 έτη και για τους άνδρες ακόμα πιο χαμηλά στα 7,8 έτη.
  • Στην Κροατία τα ποσοστά πέφτουν ακόμα πιο χαμηλά και φτάνουν για τις γυναίκες τα 5 έτη και για τους άνδρες τα 4,8 έτη.
  • Στη Λετονία οι γυναίκες έχουν μ.ο. 4,1 έτη και οι άνδρες 4,2 έτη.
  • Και τέλος η Σλοβακία οι γυναίκες έχουν μ.ο. 3,8 έτη και οι άνδρες 4,1 έτη.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν συνολικά, ότι παρ’ όλο που οι γυναίκες στην Ευρώπη ζουν περισσότερο, τα επιπλέον αυτά χρόνια που κερδίζουν συνήθως τα ζουν με περιορισμούς κινητικότητας και δραστηριότητας και προβλήματα υγείας, καθώς οι διαφορές λόγω φύλου στα έτη υγιούς ζωής είναι πολύ μικρότερες.