Skip to main content

Νταβός: Η Βραζιλία επέστρεψε

Από την έντυπη έκδοση

Άρθρο του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας Michel Temer

Άρχισα την περασμένη Τετάρτη την πρώτη μου διεθνή δραστηριότητα για το 2018. Συμμετείχα στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, είχα την ευκαιρία να απευθύνω τον λόγο σε παγκόσμιο ακροατήριο, αποτελούμενο από πολιτικούς ηγέτες, άντρες και γυναίκες επιχειρηματίες, διαμορφωτές γνώμης. Και πάλι, μίλησα για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που μεταμορφώνουν τη Βραζιλία.

Γυρίσαμε τη σελίδα της οικονομικής κρίσης επειδή ξέραμε να πούμε όχι στον λαϊκισμό και να ενεργήσουμε υπεύθυνα.

Βασιζόμενη σε ένα μακροπρόθεσμο όραμα, η κυβέρνησή μας οικοδομεί, σε μόνιμο διάλογο με το Εθνικό Κογκρέσο και τον λαό, τις βάσεις ενός αποτελεσματικού κράτους, το οποίο παρέχει στους πολίτες του ποιοτικές υπηρεσίες, εντός ενός ισορροπημένου δημόσιου προϋπολογισμού.

Είναι και αυτές οι βάσεις της διατηρήσιμης ανάπτυξης, που είναι άκρως απαραίτητη για την περαιτέρω εξέλιξη της χώρας και την αποτελεσματική άρση της φτώχειας για εκατομμύρια Βραζιλιάνους.

Σε κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο διοίκησης, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική ισορροπία. Τα αποτελέσματα είναι εδώ. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και είναι εκ νέου υπό έλεγχο. Η συναλλαγματική ισοτιμία σταθεροποιήθηκε. Τα επιτόκια υποχώρησαν στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο. Ήταν με επιτεύγματα, παρά με εθελοντισμούς, που καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Βραζιλίας – εμπιστοσύνη που ήδη αντανακλάται στην αναθέρμανση της βιομηχανικής δραστηριότητας, στη ζωτικότητα του εξωτερικού εμπορίου, στην επιστροφή των θέσεων εργασίας.

Ο επενδυτής που παρατηρεί τη σημερινή Βραζιλία αντιλαμβάνεται μία κυβέρνηση που εργάζεται με ακριβείς διαγνώσεις και εφαρμόζει λειτουργικές λύσεις. Αντιλαμβάνεται μια διοίκηση αφοσιωμένη στην προώθηση των επιχειρήσεων. Παντού έχουμε απομακρύνει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρεμπόδιζαν την πορεία του επιχειρηματία – έχει γίνει ευκολότερο να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση, να εισαγάγει, να εξαγάγει. Ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας, η οποία ήδη βρίσκεται σε ισχύ, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο των προσπαθειών μας για να ευθυγραμμιστεί η Βραζιλία με την πραγματικότητα της σύγχρονης οικονομίας, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας, επίσης, μια φορολογική απλούστευση που θα καθιστά γρήγορη και λογική την πληρωμή των φόρων. Στόχος είναι μια Βραζιλία με όλο και περισσότερη οικονομική ελευθερία.

Δημόσιοι λογαριασμοί σε τάξη και ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας είναι ουσιώδη πράγματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και η απαραίτητη υποδομή ποιότητας, συμβατή με τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας. Για αυτόν τον λόγο, παρουσίασα επίσης στο Νταβός τις πολλές ευκαιρίες του προγράμματος «Advance, Partnerships», που αφορά παραχωρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Tο μοντέλο που έχουμε παρουσιάσει προσφέρει σαφείς και σταθερούς κανόνες, δικαστική ενδυνάμωση και ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, έχουμε ολοκληρώσει περισσότερα από 70 δημόσια έργα που καλύπτουν αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εύρεση και αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η εκτιμώμενη επένδυση είναι της τάξεως των 142 δισ. ρεάλ (περί τα 37 δισ. ευρώ). Το 2018, πρόκειται να υλοποιηθούν άλλα 75 δημόσια έργα, στα οποία περιλαμβάνονται και σιδηρόδρομοι και για τα οποία θα επενδυθούν πάνω από 130 δισ. ρεάλ (33,5 δισ. ευρώ).

Η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομίας, κάνοντάς την έτσι να εισέλθει σε έναν διαρκή κύκλο ανάπτυξης.

Οι αλλαγές που περνάει η Βραζιλία, και οι οποίες ήδη την προετοιμάζουν για να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, δεν εξαντλούνται σε εγχώριο επίπεδο. Στο εξωτερικό, έχουμε επίσης ενεργήσει με ανοιχτό πνεύμα, γιατί είναι λάθος να νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρχει στον σημερινό κόσμο ανάπτυξη σε περιβάλλον κλειστής οικονομίας. Η δέσμευσή μας για περισσότερη και καλύτερη ενσωμάτωση αρχίζει στην κοινότητα, στη «Μερκοσούρ»: Μαζί με τους άλλους εταίρους, η Βραζιλία έχει δρομολογήσει μια ατζέντα που έχει την προώθηση της ελεύθερης αγοράς ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της. Εκτός από την εξάλειψη φραγμών στο ενδοκοινοτικό εμπόριο, έχουμε ξεκινήσει να προσεγγίζουμε τη «Συμμαχία του Ειρηνικού». Για πρώτη φορά σε είκοσι χρόνια έχουμε πραγματική προοπτική για σύναψη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της «Μερκοσούρ» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – συμφωνία την οποία θέλουμε ολοκληρωμένη και ισορροπημένη, η οποία πραγματικά θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βραζιλιάνικης κοινωνίας. Και έχουμε ανοίξει, επίσης, νέα διαπραγματευτικά μέτωπα, με εταίρους από τις πιο διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, για εκείνους που διατηρούν την αίσθηση της αντικειμενικότητας, ότι η Βραζιλία έχει ήδη διατρέξει, υπό την κυβέρνησή μας, μακρύ δρόμο και με γρήγορα βήματα. Πετύχαμε πολλά, πάντα με βάση τον διάλογο, που αποτελεί πρώτη ύλη της δημοκρατίας, και με ειλικρινή διάθεση να προσεγγίσουμε θέσεις και να διατυπώσουμε αποτελεσματικές απαντήσεις για τις ανάγκες της χώρας.

Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα, και στην οποία είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι, είναι η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Στο Νταβός, επικύρωσα τη δέσμευσή μου για ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα συμβαδίζει με τη δημογραφική εξέλιξη του πληθυσμού μας.

Αυτή είναι μια δέσμευση που ανανεώνω, κατ’ αρχάς ενώπιον των Βραζιλιάνων, ειδικά των φτωχότερων – εν τέλει, το σύστημα, όπως είναι σήμερα, μεταφέρει εισόδημα από όσους έχουν λιγότερα σε όσους έχουν λιγότερο ανάγκη. Η μεταρρύθμιση θα εξαλείψει προνόμια και θα εξασφαλίσει την πληρωμή των συντάξεων του σήμερα και του αύριο. Θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία της οικονομίας της Βραζιλίας, κάνοντάς τη να εισέλθει σε κύκλο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Αντιμετωπίζουμε, με διπλάσιο θάρρος και αποφασιστικότητα, τα θέματα που παρουσιάζει η ιστορική στιγμή για ολόκληρο έθνος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, για άλλη μια φορά, οι προκλήσεις θα ξεπεραστούν και θα κυριαρχήσει το κοινό καλό.

Η Βραζιλία είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία κάθε λογής από όλες τις τάξεις. Πρόκειται για μια καταναλωτική αγορά άνω των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, με άφθονους φυσικούς πόρους. Ο λαός μας είναι δημιουργικός και εργατικός. Διαθέτουμε μια ποικιλόμορφη βιομηχανία, μια γεωργία υψηλής παραγωγικότητας. Η ενεργειακή μας μήτρα είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο. Είμαστε μια ηπειρωτική χώρα, μακριά από κρούσματα της γεωπολιτικής έντασης. Αυτοί είναι λόγοι που πάντα καθιστούσαν τη Βραζιλία έναν ελκυστικό προορισμό για επενδυτές. Τον τελευταίο καιρό, το πρόβλημα ήταν ότι η χώρα είχε χάσει την πορεία της.

Έτσι, αυτό που έκανε πάλι η κυβέρνησή μας ήταν να δώσει πίσω κατεύθυνση στη Βραζιλία. Από την αρχή, είχαμε ξεκάθαρη την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουμε: αυτήν της υπευθυνότητας, του ανοίγματος, των ελευθεριών. Και δεν παρεκκλίναμε αυτής της πορείας, ούτε πρόκειται να το κάνουμε.

Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταδώσει στους Βραζιλιάνους και που μετέφερα μαζί μου στο Νταβός.