Skip to main content

Το who is who της νέας κυβέρνησης – Οι πρώτες εντυπώσεις

Μια αντιπροεδρία, 15 υπουργούς, 20 αναπληρωτές και τέσσερις υφυπουργούς διαθέτει το νέο κυβερνητικό σχήμα, 33 εξ αυτών άνδρες και έξι γυναίκες.

Παράλληλα διαθέτει 11 υπουργεία και 4 υπέρ-υπουργεία, ενώ από τα 39 μέλη της νέας κυβέρνησης τα 12 είναι εξωκοινοβουλευτικοί.

Και για όσους αρέσκονται στα επιμέρους στοιχεία, οκτώ μέλη της νέας κυβέρνησης προέρχονται από το χώρο της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένας από τον χώρο των Οικολόγων και ένας από τον χώρο των λεγόμενων πασοκογενών. 

Αν πρέπει να αναζητήσει κανείς εκπλήξεις, αυτές είναι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής, με τον κ. Ν. Βούτση, να βρίσκεται τελικά στο υπουργείο Εσωτερικών αντί του Π. Σκουρλέτη, η ανάληψη της θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον Γαβριήλ Σακελαρίδη, η μη υπουργοποίηση του Κ. Μητρόπουλου και η θέση του προέδρου της Βουλής στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Απόφαση η οποία προκάλεσε και την πρώτη αντίδραση της ΝΔ και του Ποταμιού, στο επίκεντρο της κριτικής των οποίων βρίσκεται η άποψη ότι το πρόσωπου του Προέδρου της Βουλής πρέπει να ενώνει, αφήνοντας αιχμές για τις συγκρούσεις που είχε κατά καιρούς η κ. Κωνσταντοπούλου στη Βουλή.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ολιγομελές όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τους τέσσερις υπερ-υπουργούς να πρέπει να συντονιστούν με τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, έργο δύσκολο, στο οποίο θα κληθούν να συμβάλουν και οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ο Α. Φλαμπουράρης, ένα παλιό και δοκιμασμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του παλιού Συνασπισμού από τον χώρο της μειοψηφίας, που θα αναλάβει το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, και ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Στον κρίσιμο τομέα των Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εμπνευστής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης θα έχει τον κεντρικό ρόλο. Ωστόσο στο εξωτερικό και στις διαβουλεύσεις με εταίρους και δανειστές θα έχει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος εκτός του ότι «σάρωσε» στην κυριολεξία στη δύσκολη Β΄ Αθηνών, όπου εκλέχτηκε πρώτος και με διαφορά 40 χιλιάδων ψήφων από τον δεύτερο Γιάννη Δραγασάκη, διαθέτει διεθνή εμπειρία και έχει συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις για το πρόβλημα χρέους της χώρας, τις οποίες υπερασπίζεται από το 2010.

Μια ακόμη επιλογή που συζητήθηκε στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι αυτή του Γαβριήλ Σακελαρίδη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί τρίτος στην Α΄ Αθήνας, είναι ένας νέος άνθρωπος χαμηλού προφίλ από τον οποίο στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν ότι θα κομίσει ένα νέο ύφος και ήθος σε μία θέση που πολλές φορές στο παρελθόν έχει ταυτιστεί με σκληρές και εκτός ορίων αντιπαραθέσεις.      

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ