Skip to main content

Κυβέρνηση εν όψει Eurogroup: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τις πρώτες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.

Τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα στην παρούσα φάση εκπέμπεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά επανέλαβε χθες προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει κάτι περισσότερο από τον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, αν και εφόσον συμφωνηθούν και τα υπόλοιπα σκέλη τα οποία θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα ως απάντηση και στις διαρροές ότι οι δανειστές στη σημερινή συνεδρίαση θα προσέλθουν με πρόταση για λήψη μέτρων από τώρα για μετά το 2018 με ρήτρα αναστολής σε περίπτωση που πιαστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Απαντώντας μάλιστα στη συγκεκριμένη διαρροή ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε επί λέξη στο naftemporiki.gr: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, δηλαδή τι θέλει το ΔΝΤ, να αρχίσουμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και στο τέλος του χρόνου όταν επιβεβαιωθούν τα πλεονάσματα να επιστρέφουμε τα χρήματα;».

Σε αυτήν τη φάση όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι το πρόβλημα είναι τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι οι διαφορές σε εργασιακά, ενεργειακό και δημοσιονομικό κενό για το 2018 υπάρχουν αλλά είναι «γεφυρώσιμες» και δεν είναι αυτές το πρόβλημα.  

.