Skip to main content

Αισιόδοξα τα τουρκικά κόμματα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμβολο της δικής τους επιτυχίας θεωρούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τα τουρκικά κόμματα, από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών. 

Προσκείμενοι στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρομοιάζουν την αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα με την εκλογική νίκη του κόμματός τους το 2002, ενάντια σε αυτό που ονομάζουν εκείνοι κατεστημένο. Αναφέρουν επίσης ότι η ανοδική πορεία του κόμματός τους από το 2002 μέχρι σήμερα είναι μια ιστορία παράλληλη προς την εξαφάνιση του τουρκικού κεντροδεξιού χώρου.

Το φιλοκουρδικό κόμμα που πρώτο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι είναι σημάδι της μελλοντικής επιτυχίας του ίδιου, καθώς μεταξύ άλλων αυτοχαρακτηρίζεται και «αριστερό».

Την ίδια ικανοποίηση εκφράζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο κόμμα δηλώνουν ότι «σειρά έχει το ΡΛΚ».

«Είμαι βέβαιος ότι η παραδειγματική νίκη της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα. Η εκλογική σας νίκη έδειξε την άνοδο της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και αυτό μας ενθαρρύνει, αφού υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε συγχαρητήριά επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπογραμμίζει, ακόμη την επιθυμία του κόμματός του για συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων «για την «ενίσχυση της συμπαράστασης μεταξύ των γειτονικών και αδελφών χωρών».

«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος στην Αριστερά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοσμικού, αλλά ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Τουγρούλ Τουρκές.

«Οι σχέσεις των κεντρώων κομμάτων με την Ε.Ε. και στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών τα μέτρα λιτότητας και τα αυστηρά μέτρα που επιχειρείται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, η ανεργία, όλα αυτά δημιούργησαν στον Έλληνα πολίτη την ανάγκη για μια νέα φωνή», πρόσθεσε.

Ο κ. Τουρκές ανέφερε επίσης ότι «σαφώς και πρόκειται για αριστερό κόμμα, αλλά η ρητορική του αφορά τα μέτρα λιτότητας της Ε.Ε. και την αντίδραση προς αυτά, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό».

Πηγή: ΑΜΠΕ