Skip to main content

«Παγώνουν» προσωρινά οι μετεγγραφές σε τμήματα ΑΕΙ

Παγώνουν προσωρινά με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ οι μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το ΣτΕ αναστέλλει, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η αύξηση των εγγραφών που θα γίνει λόγω των μετεγγραφών είναι «ικανή να προκαλέσει δυσλειτουργία» των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, «λόγω υπερβάσεως των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων τους και κυρίως υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ήτοι βλάβη του δημοσίου συμφέροντος που θα είναι ανεπανόρθωτη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ απέρριψε όλους τους αντίθετους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.

Η κύρια προσφυγή των ΑΕΙ, θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκο.