Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Eπιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει τελικά στις αγορές με την έκδοση ομολόγου 15ετους διάρκειας.

Όπως αναφέρει σε ανακοινωσή του, έδωσε έντολή σε έξι τράπεζες να αναλάβουν την έκδοση του τίτλου με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035. Πρόκειται για τις  BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να προσδιορίζεται η ημέρα.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες για την έκδοση είχαν έρθει στο φως πριν ακόμη ανακοινώσει τις αποφάσεις του ο Fitch. Ήταν σαφές πως σε περίπτωση αναβάθμισης του αξιόχρεου η έξοδος δεν θα αργούσε να έρθει. Χάρη και στο άκρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, το οποίο οδηγεί μαζικά τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, εκτιμάται ότι το επιτόκιο του 15ετους θα μπορούσε να κυμανθεί κοντά στο 2%. 

Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, η βελτίωση τη ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων,  αλλά και η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Οι περσινές εκδόσεις εκδόσεις είχαν χαρακτηριστεί από υψηλή ζήτηση- χάρη και στο άκρως ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον- και με τη σύνθεση των αγοραστών να είναι ποιοτική. Η συμμετοχή των hedge funds ήταν περιορισμένη. 

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφού αναφέρθηκε στην έκδοση, τόνισε πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα είναι ο ίδιος ευχαριστημένος.

Ερωτηθείς για τις τράπεζες και τα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να διευκολύνουν τον κόσμο αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο. Παράλληλα τόνισε πως για να δοθούν δάνεια θα πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν από κάπου κεφάλαια, γι’αυτό υπάρχει το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα δάνεια.

naftemporiki.gr