Skip to main content

Market beat: Με επιφύλαξη οι προσδοκίες για συνέχεια της ανόδου, με τα διεθνή αρωγούς

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ μπήκαν ξανά στο παιχνίδι της επιρροής των Κεντρικών Τραπεζών στη δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, μετά από την έμμεση υπόσχεση για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης στην συνεδρίαση του ΔΣ τον Μάρτιο. Έτσι οι επενδυτές βρήκαν αφορμή να ξεκινήσουν την προεξόφληση αυτής της πολιτικής και να βάλουν φρένο στις πιέσεις που άσκησαν ως τα μέσα της περασμένης βδομάδας στα χρηματιστήρια. Ωστόσο στην τρέχουσα περιμένουν το μήνυμα της Fed για το πλήθος των αυξήσεων που θα κάνει στα βασικά της επιτόκια στο 2016. Οι αρμόδιοι έστειλαν αρχικά το σήμα για τέσσερις φορές μέσα στο έτος οι αγοραίοι κάτι τέτοιο το βρίσκουν ως υπερβολική σύσφιξη σε μικρό χρονικό διάστημα.

ΟΙ αγορές θα ξεκινήσουν τη βδομάδα κοιτάζοντας την πορεία του πετρελαίου. Αφού  ακόμα δεν έχουν καταλήξει αν τα χαμηλά της περασμένης βδομάδας ήταν ο πυθμένας της κατρακύλας  της τιμής, ή το rebound που εμφάνισαν κύρια τα futures με λήξη τον Μάρτιο, ήταν το τίναγμα πριν την τελική εκτόνωση των πιέσεων που θα ακολουθήσει.

Η αγορά συντονίζεται αυτή την εποχή με τις ξένες, αλλά με την υπερβολή που συνεπάγεται το μικρό βάθος των συναλλαγών της. Ωστόσο δεν μπορεί να παραληφθεί η αναφορά στο φαινόμενο, να έρχεται με ταχύτητα φωτός ο αρνητισμός των διεθνών αγορών και με κάρο, που το σέρνουν άλογα, η ανατροπή της διάθεσης για φυγή από τις αξίες υψηλού κινδύνου. Έτσι, οι περισσότεροι δείκτες, των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και των ΗΠΑ εμφάνισαν θετικές εβδομαδιαίες μεταβολές και το ΧΑ, είδε τον 25άρη σε νέα χαμηλά βίου με μεταβολή -6,14% και τον ΓΔ με απώλειες -4,32%. Η ειρωνεία της συγκυρίας είναι ότι τα χρηματιστήρια που έγραψαν κέρδη ήταν αυτά που οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από την επιστροφή της ΕΚΤ και του Ντράγκι στο παιχνίδι των προσδοκιών για περισσότερη χαλάρωση. Το ΧΑ όμως είναι η αγορά της χώρας που είναι έξω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, από την ΕΚΤ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβαιναν την εποχή που οι διαχειριστές κεφαλαίων εγκατέλειπαν τις μετοχές και αναζητούσαν τη σιγουριά των αξιόγραφων κρατικού χρέους. Όλα αυτά συμβάλουν στο σχηματισμό μιας διαφορετικής εικόνας από επενδυτικής πλευράς και συνεπώς οι θεσμικοί που συμμετέχουν είναι διαφορετικής ποιότητας και διαθέτουν χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Μετά από 14 συνεδριάσεις το ΧΑ είναι πολύ κοντά στο να δεχθεί τον επίσημο χαρακτηρισμό του πρώτου bear market, ανάμεσα στις αγορές της ζώνης του κοινού νομίσματος, εμφανίζοντας απώλειες στο 2016 -15,37% με τον δείκτη των θεσμικών σε υποχώρηση -19,12%. Το πετρέλαιο την ίδια περίοδο έχει πέσει -13%, ο δείκτης των μετοχών της Σαγκάης χάνει -17,59% και στην ευρωζώνη απώλειες -11,16% εμφανίζει η αγορά μετοχών του Μιλάνου.

Η στήλη όπως και πολλοί εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι έξω από τις συνήθειες των ισχυρών θεσμικών το να κλείνει ο ΓΔ σε επίπεδα που δεν έχουν σχέση με την στατιστική προϊστορία. Αυτή η κατάληξη της Παρασκευής, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το ξεκίνημα της εβδομάδας που οι ειδήσεις θα περιλαμβάνουν εικόνες από τα αγροτικά μπλόκα, σκηνές διαμαρτυρίας και επιθετικότητα προς τους εταίρους με αφελείς ή επικίνδυνους συμβολισμούς.

Στα διεθνή χρηματιστήρια την ατμόσφαιρα θα καθορίσουν οι τιμές του πετρελαίου, και τα εταιρικά αποτελέσματα γιγάντων κάθε κλάδου με παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα. Τις διοικήσεις και τις προσδοκίες τέτοιων εταιριών αναμένουν οι επενδυτές για να σχηματίσουν άποψη σχετικά με το αν είχανε δίκιο που πίεσαν τόσο τις κεφαλαιοποιήσεις ή ήταν υπερβολική η ανησυχία τους για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Μακάρι να διαψευσθούμε αλλά δεν πείθει, την στατιστική μας προσέγγιση για την τάση του ΧΑ, η εικόνα που διαμορφώθηκε με τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου. Ούτε οι όγκοι στις ανοδικές συνεδριάσεις, ούτε το δεδομένο πως στη θέση του οδηγού και στην άνοδο και στην κάθοδο ήταν στην ουσία μονίμως οι τράπεζες. Οι ξένες αγορές μετά τις διαφορετικού περιεχομένου «ενέσεις» που δέχθηκαν από τις ισχυρές Κεντρικές Τράπεζες ώστε να μειωθεί η νευρικότητα που τις χαρακτήριζε, θα περάσουν για τα καλά στον αστερισμό των εταιρικών αποτελεσμάτων. Το ΧΑ «ξεμένει» από οικονομικές ειδήσεις, αλλά εισέρχεται στον αστερισμό των αγροτικών μπλόκων. Και μη χειρότερα λοιπόν. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Οι αγορές κατευθύνθηκαν από την ΕΚΤ αλλά περιμένουν τη Fed

Ο Μάριο Ντράγκι έκανε πάλι τη διαφορά και ειδοποίησε, ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για το στόχο του 2% πληθωρισμού στην ευρωζώνη, από τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Οι αγορές υπολόγισαν το βάθος αυτής της δέσμευσης και τις απαντήσεις που έδωσε σχετικά με τις διαφωνίες που υπήρξαν σε προηγούμενες συνόδους του ΔΣ, ως προς την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και ανακουφίστηκαν. Οι επενδυτές ελπίζουν πως μπορούν οι μετοχές να διατηρήσουν στην τρέχουσα εβδομάδα την πρόσφατη αναπήδηση τους και θα παρακολουθήσουν προσεκτικά την συνάντηση της FOMC επί της πολιτικής της Fed, για σημάδια ότι μπορεί να επιβραδυνθεί η πορεία της ανόδου των επιτοκίων. Είναι καθαρό πως οι τέσσερις φορές αύξηση στα επιτόκια που υποστηρίζουν αρκετοί από τους προέδρους της Fed θεωρείται από τις αγορές (too much too fast) υπερβολική αύξηση και σε μικρό χρονικό διάστημα. Με δεδομένη την ζημιά που προκάλεσε η μοναδική αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ δήλωσε το Σάββατο ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές χρειάζονται περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οι κινεζικές αρχές διαχειρίζονται το νόμισμά τους, ιδιαίτερα τη σχέση του γουάν με το δολάριο ΗΠΑ. Εκτιμούμε ότι η θέση της αποτελεί ορθή επισήμανση των κινήτρων εκείνων που πιέζουν μετοχές και commodities, βάσει της εικόνας της σχέσης του γουαν με το δολάριο και πυροδοτούν αλλά και συντηρούν τις μεγάλες διορθώσεις.

Υψηλό στρες

Το επίπεδο του άγχους μεταξύ των επενδυτών ήταν πολύ υψηλό, περισσότερο από ότι στις προηγούμενες διορθώσεις της επί 7 χρόνια και κάτι μήνες ανοδικής αγοράς. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία τώρα, ότι η βουτιά των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως η τιμή του πετρελαίου, έχει προκύψει από μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας της Κίνας. Αυτή πιθανολογούν ότι θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, που είναι πιθανό να αποδυναμώνει ήδη, την οικονομία των ΗΠΑ. Όλοι συμφωνούν ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ made in China δεν έχει προηγούμενο, αλλά αυτό το σενάριο σίγουρα έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ πολλών εξ όσων ανησυχούν από την αρχή του έτους.

Ο φόβος τους είναι ότι τα προβλήματα για τους παραγωγούς των Πρώτων Υλών  ανατροφοδοτούν τη συμπίεση της ζήτησης. Αυτό συμβαίνει επειδή αντιμετωπίζουν μια πιστωτική κρίση, η οποία διευρύνεται από τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των εταιρικών ομολόγων junk και των 10 ετών κρατικών ομολόγων. Η μέση απόδοση των υψηλού κινδύνου εταιρικών ομολόγων έχει εκτιναχθεί κατά 400 μονάδες βάσης, από τις 24 Ιουνίου του 2014, στο 9,16%. Ακόμη και οι αποδόσεις στα υψηλής ποιότητας επιχειρηματικά ομόλογα, είναι πάνω 76 μονάδες βάσης από τις 17 του Απρίλη του 2015, στο 3,60%. Με τις συνθήκες πιστωτικής σύσφιξης και τις τιμές να πέφτουν, οι παραγωγοί μειώνουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματά τους εξαπλώνονται στις βιομηχανίες που βρίσκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Η βόλτα φέτος πάνω σε roller-coaster της αγοράς του πετρελαίου δεν έχει τελειώσει ακόμα, όπως προειδοποίησαν την Παρασκευή οι τεχνικοί αναλυτές, με νέα χαμηλά που είναι πιθανό να έρθουν αφού οι traders «ξελαχανιάσουν». Τα futures πετρελαίου στις ΗΠΑ για το μήνα Μάρτιο εμφάνισαν άνοδο 13,5% τοις εκατό, την Πέμπτη και την Παρασκευή, διαγράφοντας σχεδόν το μισό των ζημιών από τις αρχές του έτους, καθώς αποφάσισαν να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους όσοι είχαν μεγάλες θέσεις short.

Η προκατάληψη από το 2008

Στη Νέα Υόρκη, ορισμένοι κινούνται υπό το κράτος της αρνητικής προκατάληψης από την  οικονομική κρίση του 2008. Σημειώνουν ότι και τότε ήταν ευρέως αποδεκτό ότι το  πρόβλημα των subprime στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο. Αντ ‘αυτού, μετατράπηκε σε παγκόσμια οικονομική μόλυνση. Αυτή τη φορά φοβούνται ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου θα έχει μια παρόμοια δυναμική μετάδοσης στις πιστωτικές και χρηματιστηριακές αγορές, με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Διότι οι δαπάνες κεφαλαίου που σχετίζονται με την ενέργεια εμφανίζουν υπολογίσιμη βουτιά. Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι η αρνητική επίδραση του συναισθήματος από την μείωση του πλούτου για τους εξαγωγείς πετρελαίου θα συμπιέσει τη ζήτηση για αγαθά πολυτελείας.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια κατάρρευση των τιμών κατά 75% σε ένα βασικό αγαθό, όπως το πετρέλαιο, δεν πρόκειται να προκαλέσει πολλές αρνητικές συνέπειες». Είναι η κεντρική ιδέα όσων αποτύπωσε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα στα ταμπλό των χρηματιστηρίων του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει χρηματιστηριακός δείκτης σημαντικής αγοράς στον πλανήτη που να μην έχει απώλειες στο τρέχον έτος. Παρά το ότι ο Μάριο Ντράγκι έβαλε πάλι με το κύρος της ΕΚΤ του ευρώ και την προϊστορία του ως προέδρου της, την Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης στη δυναμική των αγορών, φρενάροντας την κάθοδό τους. Με δυο συνεδριάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street εμφάνισαν την πρώτη τους ανοδική εβδομάδα στο 2016.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει συνέχεια στις ερχόμενες βδομάδες και μήνες, τουλάχιστον ως τη σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ το Μάρτιο. Καθώς απέδειξε το λάθος των απαισιόδοξων αναλυτών που έχουν ξεσπαθώσει υποστηρίζοντας, ως προς τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ξέμειναν από πολεμοφόδια που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τις αγορές.

Οι αριθμοί

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης λειτούργησαν πολύ καλά για τις μετοχές τουλάχιστον, μέχρι τις 21 Μαΐου 2015. Όταν ο S&P 500 έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 2.130,82 μονάδων, με κέρδη 215% από τις 9 Μαρτίου του 2009, τότε που ορίσθηκε ο πυθμένας του bear market μετά την παγκόσμια ύφεση. Ωστόσο, από τότε, οι επενδυτές εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανήσυχοι, γιατί εκτιμούν ότι οι πολιτικές αυτές έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους στην ενίσχυση τόσο των τιμών των μετοχών όσο και της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, αναρωτιούνται γιατί η παγκόσμια οικονομία είναι τόσο αδύναμη και ο πληθωρισμός τόσο χαμηλά μετά από τόσα χρόνια υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής; Ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις για το τι έκαναν, πόσο μάλλον οι κεφαλαιούχοι.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1906,90 μονάδες είχε επίδοση +1,41% και στο 2016 -6,70%. Ο Dow ανέβηκε +0,66% και αποδίδει -7,64% στο έτος. Ο S&P400 ενισχύθηκε 1,41% με επίδοση φέτος -7,42%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,28%, εμφάνισε επίδοση έτους -10,14%. Ο δε Nasdaq με +2,29%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -8,31%. Ο χρυσός κέρδισε +0,88% στα 1098,20 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά +8,59% στα 32,25 δολάρια το βαρέλι με απώλειες στο έτος -13,00%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -1,10% και στο έτος ήδη χάνει -10,90%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +2,30%, με απόδοση -9,10% το 2016 και ο CAC  ανέβηκε +3,00% με ετήσια μεταβολή -6,48%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχυμένος κατά +2,10% στο έτος που χάνει -8,61%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -0,87% και στο 2016 υποχωρεί -11,16%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -1,39%, με απώλειες στο έτος -12,27%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +1,89%, και στο 2016 πέφτει -3,16%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή 0,03%, με επίδοση για το 2016 -4,17%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -0,08%, και στο 2016 αποδίδει -6,59%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -2,26% και στο 2016 -12,93%. Μικρή άνοδο σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. +0,54% με ετήσια επίδοση -17,59%. 

Η εκτίμησή μας είναι πως η διόρθωση που επικρατεί στο 2016 δεν θα σταματήσει παρά μόνο αν η απελπισία και η απαισιοδοξία κερδίσουν ακόμα περισσότερους επενδυτές. Γιατί για την ώρα οι «ταύροι» που έχουν δεχθεί φέτος, από το Μάιο του 2015 και ύστερα, ισχυρά χτυπήματα, δεν το βάζουν κάτω. Αυτό διαπιστώσαμε την Τετάρτη όταν ο Dow στη μέση της συνεδρίασης είχε χάσει περισσότερες από 500 μονάδες και στο τέλος ανακτώντας μέρος της καθόδου κατάφερε να κλείσει “μόνο” 250 χαμηλότερα. Πολλοί έσπευσαν να γιορτάσουν την ανάκαμψη αργά εκείνη τη μέρα, και μερικοί δήλωσαν ακόμη ότι την Τετάρτη έγινε η λεγόμενη βραχυπρόθεσμη αντιστροφή, η οποία είναι θετική από τεχνική άποψη.

Η προθυμία να πιστεύουν οι αγοραίοι ότι οποιαδήποτε απόπειρα για ανοδικό ράλι, έχει αντιστοιχία με την πραγματικότητα είναι χαρακτηριστικό των bear market, σύμφωνα με την αντιθετική ανάλυση (contrarian). Επειδή θεωρεί τις πτωτικές αγορές ως διάγραμμα της ελπίδας με πτωτική κλίση, ακριβώς όπως τις ανοδικές αγορές θεωρούνται ως αναρρίχηση σε ένα τοίχο ανησυχίας. Από αυτή την άποψη, ο πυθμένας της καθόδου θα έρθει όταν δεν θα υπάρχει τέτοια προθυμία να συνεχιστούν τα όποια ανοδικά ξεσπάσματα.

ΧΑ

Μετά από δυο πτωτικές, η περασμένη  βδομάδα συμπλήρωσε την αλυσίδα των καθοδικών στο 2016, αν και σε επίπεδο αναλογιών ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες. Αφού στην πρώτη (ΓΔ -7,19% και FTSE25 -8,75%) δεν υπήρξε ανοδικό κλείσιμο στη δεύτερη (ΓΔ -4,70% και FTSE25 -5,57%) εμφανίστηκε μια ανοδική σύνοδος και στην τρίτη δύο. Τα κέρδη τους όμως, δεν ήταν ικανά να εξισορροπήσουν το πτωτικό αποτέλεσμα των υπολοίπων και έτσι η μεταβολή του μέσου όρου, μετά την άνοδο της Παρασκευής, διαμορφώθηκε στο -4,32%. Με τον 25άρη να βουλιάζει -6,14%, αφού την Πέμπτη βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό (140,99 μονάδες) ενώ το πλέον γερό χτύπημα σε πέντε συνεδρίες δέχθηκε ο FTSEM με πτώση -13,62%.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την τέταρτη στη σειρά πτωτική σύνοδο, που είχε την μεγαλύτερη πτώση στην αλυσίδα αυτή, περνώντας τον 25άρη σε αχαρτογράφητα για τη στατιστική προϊστορία ύδατα. Η επιτάχυνση της πτώσης τη Δευτέρα έγινε με τον ΓΔ χαμηλότερα κατά -2,74% ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 151,41 μονάδες με μεταβολή -4,16%. Κέρδη, για «άμυνα» στις μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν στις Τράπεζες -11,14%, τις εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,40% και Κοινής Ωφέλειας -4,03%, εμφάνισαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +1,56%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,21% και στις Κατασκευές Υλικά +0,69%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,661 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,651. Την Τρίτη είχαμε τη δεύτερη στο 2016 ανοδική συνεδρίαση με τζίρο στα 58,243 εκατ. ευρώ και τις προσυμφωνημένες συναλλαγές στα 2,054. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά +2,35%, αλλά τον πρώτο ρόλο στην άνοδο των δεικτών είχαν τα blue chip ΜΥΤΙΛ +8,16%, ΤΙΤΚ +6,83%, ΟΠΑΠ +6,68%, ΕΛΠΕ +5,90%, ΕΧΑΕ +5,43%,  ΜΕΤΚ +4,20%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,07%. Οι ξένες αγορές επίσης κινήθηκαν ανοδικά εκείνη τη μέρα. Αλλά την Τετάρτη το κλίμα άλλαξε και χάθηκαν πάνω από δυο δις ευρώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, με τζίρο 83,893 εκατ. ευρώ και τις προσυμφωνημένες συναλλαγές στα 6,055. Ήταν παράλληλα η χειρότερη μέρα της βδομάδας για τις διεθνείς αγορές. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -5,70% και ο 25άρης έκλεισε με μεταβολή -7,37%. Χωρίς ούτε ένα κλαδικό δείκτη σε άνοδο, την πτώση οδήγησαν οι κλάδοι των Τραπεζών -11,99%, Τηλεπικοινωνιών -8,53%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -6,54%, Πετρελαίου Αερίου -6,20%, και Κοινής Ωφέλειας -6,04%.

Σαν να μην έφτανε αυτή η κάθοδος, την Πέμπτη, οι δείκτες στο ΧΑ έκλεισαν πτωτικά. Μια μέρα που τα χρηματιστήρια άρχισαν να αναστρέφουν την πτωτική τους δυναμική, μετά την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και το μήνυμα για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης τον Μάρτιο. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,65% και έφθασε στις 523,01 με ελάχιστο μέρας κάτω από τις 520 μονάδες για πρώτη φορά μετά τη σύνοδο στις 14 Ιουνίου του 2012. Όταν ο ΓΔ με χαμηλό τις 500,86 μονάδες έκλεισε στις 550 και δεν επέστρεψε χαμηλότερα έκτοτε. Διατήρησαν όμως αρκετοί κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές κέρδη, όπως Πρώτων Υλών +2,44%, Πετρελαίου Αερίου +2,14%, Ταξίδια Αναψυχή  +1,14% Βιομηχανικών Προϊόντων  +1,06% Τροφίμων Ποτών  +0,51%. Στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκαν οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -2,74% Εμπορίου -2,10% Τραπεζών -1,91% Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,74% και Τηλεπικοινωνιών -1,11%. Η ανατροπή της Παρασκευής έγινε με τζίρο  στα 64,887 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,332. Την οδήγησαν τα κέρδη των εταιριών Υγείας +8,73%, Τηλεπικοινωνιών +7,04%, Τραπεζών +6,94%,  Τροφίμων Ποτών +2,41% και Κοινής Ωφέλειας  +2,37%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,17% και έφθασε στις 534,34 από 523,01 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 148,28 από 142,91 με μεταβολή +3,76%.

Οι επιμέρους τίτλοι του 25άρη αφού εκείνος εμφάνισε νέα χαμηλά βίου είχαν αρκετούς εκπροσώπους που την εβδομάδα που πέρασε έγραψαν επίσης νεότερα χαμηλά τελευταίου μήνα (23 στα 25), τριμήνου (18 στα 25)  ή και δωδεκαμήνου (8 στα 25). Μετοχές συνεπώς με πτωτικό momentum αλλά με δείγματα εξάντλησής του υπάρχουν, όπως και άλλες, που η κάθοδός τους δεν φαίνεται πως θα σταματήσει. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις πρόσφατες πιέσεις είναι αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ με πτώση στη βδομάδα -13,59%, BIO -10,07%, ΔΕΗ -5,95%, ΕΤΕ με -7,43%, η ΕΥΡΩΒ με -20,43% στη βδομάδα, ΜΥΤΙΛ +3,33%, ΠΕΙΡ με -26,41% πτώση, και ΦΦΓΚΡΠ με απώλειες -3,36%, καθώς όλες εμφάνισαν κατώτερη εβδομάδας που έγινε και κατώτερη τελευταίων δώδεκα μηνών. Ανάμεσα στις μετοχές αυτές εντάξαμε και τις ΕΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ που οι απώλειές τους δεν είναι διψήφιες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί περισσότερο από το μέσο όρο και την ΦΦΓΚΡΠ λιγότερο. Τα blue chip με πτώση μεγαλύτερη του 25άρη εκτός της ΕΤΕ ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ με -8,03% και ΤΕΝΕΡΓ -9,29%     και κατώτερη εβδομάδας που έγινε και χαμηλό των τελευταίων τριών μηνών. Μεταβολές  κοντά στο -6% είχαν οι ΔΕΗ -5,95% και ΕΥΔΑΠ -6,71%.

Θετικές μεταβολές εμφάνισαν οι ΜΥΤΙΛ +3,33%, ΜΕΤΚ +2,55%, ΕΕΕ +1,96%, ΕΛΠΕ +1,69%, ΜΠΕΛΑ +1,67%, και ΤΙΤΚ +0,89% και καμία από αυτές δεν εμφάνισε ελάχιστο που να αφορούσε πέρα από τα όρια της εβδομάδας. Αξίζουν προσοχής οι επιδόσεις των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο 2016. Από το κλείσιμο στις 31/12 του 2015 μια μόνο εμφανίζει θετική μεταβολή η ΜΠΕΛΑ +0,62%. Το φαινόμενο ο ΓΔ να σταματήσει την πτώση του σε άσχετα με την στατιστική προϊστορία του επίπεδα, μεγαλώνει την πιθανότητα να πιεστεί ως τη ζώνη των χαμηλών του Ιουνίου του 2012 στις 470 μονάδες. Για τον τραπεζοκεντρικό 25άρη δεν υπάρχει στατιστικό δεδομένο από προηγούμενες συναλλαγές σε αυτές τις τιμές.

Τεχνική ανάλυση

Η αγορά μετά από την σύνοδο ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα, στις 23/12/2015, όταν ο ΓΔ έκλεισε στις 620 (619,96) μονάδες έχει πραγματοποιήσει 18 συνεδρίες και την Πέμπτη, δηλαδή σε 17 συνόδους, εμφάνισε ελάχιστο πολλών μηνών (43 για την ακρίβεια) στις 519,19 μονάδες. Δηλαδή βούτηξε -16,24% γιατί μόνο 4 ήταν τα ανοδικά κλεισίματα και 13 τα καθοδικά. Τεχνικά το rebound της Παρασκευής επανέφερε τον ΓΔ κάτω από το μέσο του μεγάλου κεριού της πτώσης της Τετάρτης, που τον κατέβασε από τις 558,25 μονάδες στις 526,44, με απώλειες -5,70%. Στην τελευταία και ανοδική συνεδρία που έκανε πέντε τις ανοδικές συνόδους από τις 23/12, ενώ οι πτωτικές παρέμειναν 13, παρέλαβε τον ΓΔ από τις 523,01 μονάδες και τον οδήγησε στις 534,34 με μέγιστο μέρας τις 538,92 μονάδες. Υπάρχει ως τις 555 μονάδες δρόμος που χρειάζεται να διανυθεί γρήγορα και χωρίς πισωγυρίσματα για να αποκτήσει το ελάχιστο του ΓΔ που είναι στη μέση του πουθενά (στις 520 μονάδες) χαρακτηριστικά σκληρού πυθμένα.

Η πρώτη βδομάδα της κυριαρχίας των ΣΜΕ Φεβρουαρίου των ακριβότερων παράγωγων προϊόντων στην αγορά παραγώγων του ΧΑ συνοδεύτηκε από αύξηση των ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ του. Αν και παρέμεινε το πλήθος τους χαμηλά σε σύγκριση με το μέσο αριθμό ανοικτών συμβολαίων σε κυρίαρχη σειρά την πρώτη βδομάδα της κυριαρχίας της το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Φεβρουαρίου από 12.321 διαμορφώθηκαν στις 16.450. Ο μέσος ημερήσιος όγκος της σειράς που κυριαρχεί ήταν 4259 ΣΜΕ τη μέρα. Οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 148,50 μονάδες δηλαδή με προπορεία κατώτερη του 0,25 της μονάδας έναντι του υποκείμενου δείκτη.

Ο 25άρης την περασμένη Τετάρτη από τις 155,5 μονάδες βούτηξε στις 144 και την επόμενη έπιασε τις 141. Με την άνοδο της Παρασκευής, οι 14,5 μονάδες συσωρρευμένης πτώσης ελαττώθηκαν στις 7,5 και τεχνικά ο 25άρης αν συνεχιστεί το ανοδικό momentum θα περάσει πάνω απ΄ τις 155,5 μονάδες για να σταλθεί το μήνυμα ότι σπάει η παράδοση του 2016 που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί δυο ή τρεις ανοδικές συνεδρίες στη σειρά.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης στέκεται πέριξ των 530 μονάδων μαζεύοντας δυνάμεις για την επόμενη κίνηση.

Διαγραμματικοί σταθμοί για μεν την άνοδο οι 550 με 560 μονάδες ,για δε την πτώση οι 500 με 490 μονάδες. Έτσι, μια πιθανή προσπάθεια προσέγγισης των 550 μονάδων θα προκαλέσει μερική αλλαγή σκέψης της μέχρι τώρα καθοδικής τάσης, επαναφέροντας στο τραπέζι τη ζώνη αντίστασης των 585 με 600 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση που ο Δείκτης συνεχίσει την υπάρχουσα πορεία καθόδου, θα πρέπει να τοποθετήσουμε ως πρώτο “φράγμα” του πτωτικού κύματος την περιοχή που εκτείνεται από τις 490 έως τις 475 μονάδες.

Η “oversold” όμως κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει βασικοί ταλαντωτές ορμής, δίνει ελαφρώς πόντους προς την ανοδική αποκλιμάκωσή τους, συνάδοντας σε μια ανοδική κίνηση άμεσης ανάτασης.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης πραγματοποιεί συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, μέσα σε μια εντεινόμενη γωνία πτώσης της τάξεως των 73 μοιρών, ένδειξη η οποία δείχνει την ένταση της συσπείρωσης του καθοδικού ελατηρίου.

Πιθανή απελευθέρωση της πίεσης αυτής, μπορεί να σπρώξει το δείκτη προς τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 157 με 165 μονάδων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Καμία διάθεση εκτόνωσης των έντονων διακυμάνσεων δεν δείχνουν οι Αγορές, μετά και την ολοκλήρωση και της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου.

Η διαφοροποίηση ωστόσο αυτής της εβδομάδας από τις δύο προηγούμενες ήταν η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος, η οποία είχε τις αφορμές της στην έντονη τεχνική πίεση, στα “συμπαθητικά” εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στην Αμερική και στην ανακοίνωση του Κινεζικού ΑΕΠ στο μέσον της εβδομάδας.

Το σκηνικό μεταβλητότητας κάθε άλλο, πάντως, παρά αποφόρτισε τις επενδυτικές ανησυχίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν τον πρώτο λόγο, καθιστώντας εύθραυστες τις όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης, ενώ οι αρνητικοί καταλύτες έχουν ακόμα ισχυρότερες επιδράσεις στην διαμόρφωση των τιμών.

Όταν η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο, τα θεμελιώδη περνούν σε δεύτερη μοίρα και οι αποτιμήσεις αντιμετωπίζονται με υψηλότερους συντελεστές ρίσκου. Το κλείσιμο του κύκλου θα γίνει μόνο με την δημοσίευση των πραγματικών δεδομένων. Αν οι Αγορές έχουν δίκιο, οι προσδοκίες που τιμολογούνται θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο βάθος της χρονιάς.

Αν όχι, τότε οι Αγορές “οφείλουν”, αργά ή γρήγορα, να επανατιμολογήσουν θετικότερα την στάση τους.

Μέχρι στιγμής οι προσδοκίες πάντως δεν έχουν το άλλοθι των αριθμών. Το ΑΕΠ της Κίνας επιβραδύνθηκε, μέσα όμως στο εύρος των εκτιμήσεων. Την ίδια στιγμή οι εταιρείες που δημοσιεύουν αποτελέσματα και έχουν ισχυρές επιδράσεις από την Κινεζική οικονομία, δεν ακολουθούν το αναθεωρημένο μοντέλο αποτιμήσεων των Αγορών.

Η κίνηση είχε τέτοια μαζικότητα, ώστε καμία Ανεπτυγμένη, Αναπτυσσόμενη, ή Αναδυόμενη Αγορά δεν βρίσκεται σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους.

Το επόμενο μεγάλο νούμερο έρχεται την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, όπου θα ανακοινωθεί ο Κινέζικος δείκτης μεταποίησης, ο οποίος εμφανίζει επτά συνεχόμενες μηνιαίες αρνητικές εγγραφές και τιμές που υποδηλώνουν σημαντική επιβράδυνση της Οικονομίας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις 519 μονάδες, μια τιμή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην “μέση του πουθενά”, αφού η επόμενη στήριξη είναι τα χαμηλά του 2012 (471 μονάδες). Η αναζήτηση των λόγων της εκτόνωσης θα πρέπει να αναζητηθεί στο βαθμό πίεσης που είχαν υποστεί μετοχές και δείκτες. Ο Γενικός Δείκτης είχε, στο σύνολο των ταλαντωτών, περιέλθει σε υποτιμημένη ζώνες, ενώ η εικόνα στα ωριαία διαγράμματα παρουσίαζε εντονότατες καθοδικές αποκλίσεις από τις αντίστοιχες τιμές της 7ης Δεκεμβρίου, προϊδεάζοντας για την αντίδραση που έρχεται.

Οι 560 μονάδες αποτελούν το ιδανικό πέρας αυτής της κίνησης, καθώς η πρόσφατη πτώση έχει διαμορφώσει ένα νέο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με πιο απότομη κλίση, στο οποίο πλέον κινείται ο Γενικός Δείκτης. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρουσιάζει μεγαλύτερες εξάρσεις στην πτώση και αυτό δημιουργεί ένα ακόμα σκεπτικισμό ως προς τις προοπτικές διαφυγής του Γενικού Δείκτη.

Ο ορίζοντας θα αλλάξει μόνο σε ανοδική διάσπαση των 560 μονάδων, όπου πλέον θα υπάρχουν ισχυρότερες τεχνικές προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο από μια βραχυπρόθεσμη αντιστροφή τάσης.

Οι επόμενες πέντε συνεδριάσεις θα κρίνουν και ένα ακόμα ρεκόρ της Ελληνικής Αγοράς. Ο χειρότερος Ιανουάριος όλων των εποχών, είχε κλείσει με απώλειες 15,76% και ήδη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -15,37%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο σήμερα Δευτέρα από τα τετραετή χαμηλά που οδηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χιονοθύελλα στις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ ώθησε υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, απαλλάσσοντας τη Wall Street και τις παγκόσμιες αγορές από μέρος εκ των πρόσφατων πιέσεων.

Οι μετοχές Παγκόσμια έλαβαν επίσης δύναμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η οποία σηματοδοτώντας πρόσθετα μέτρα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο εγγύς μέλλον, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Ιαπωνίας, θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,2%, αυξάνοντας επιπλέον την απόσταση μεταξύ ενός χαμηλού τεσσάρων ετών που εμφάνισε την περασμένη εβδομάδα.

Το χρηματιστήριο στη Σαγκάη κερδίζει +1%, ο Nikkei του Τόκιο αυξήθηκε 1,1% και οι μετοχές της Αυστραλίας ενισχύθηκαν περισσότερο από 1,5% και σημείωσε μια κορυφή σε βάθος 10 ημερών.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν συναντήσεις για την πολιτική τους αυτή την εβδομάδα, με τη συνεδρίαση της Fed στις 26 έως 27 Ιανουαρίου και τη συνεδρίαση της BOJ αμέσως μετά, στις 28 και 29.

Οι επενδυτές θα ψάξουν για τυχόν υποδείξεις του, για το πότε η Fed σκοπεύει να προβεί σε μια δεύτερη αύξηση των επιτοκίων, ενώ υπάρχει φημολογία ότι στην BOJ θα μπορούσαν να επιλέξουν να λάβουν πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης.

Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο ΗΠΑ στάθηκε στο 2,05% μετά την άνοδο την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο σε μια εβδομάδα του 2,089%.

Το δολάριο παρέμεινε σταθερό στα 118,795 γιεν  μετά από άνοδο 0,9% την Παρασκευή, όταν άγγιξε το υψηλό δύο εβδομάδων των 118,88. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,0801 δολάρια, αφού την Παρασκευή έχει χάσει 0,8%.

Το δολάριο της Αυστραλίας, ευαίσθητο στην άμπωτη και τη παλίρροια  της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου και τις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, διαπραγματεύθηκε στα 0,7002 δολάρια μετά την επαφή την Παρασκευή με το υψηλό εννέα ημερών των 0,7046.

Το Αργό, ήταν πρόσφατα κάτω από την πίεση μιας παγκόσμιας υπερπροσφοράς, αλλά οι σκληρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα στις Ανατολές ακτές των ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ την Παρασκευή αυξήθηκε 9% και το Brent αναπήδησε 10%. Σήμερα οι τιμές Αργού στις ΗΠΑ και του μπρεντ σημείωσαν αντίστοιχα άνοδο +0,2% ως +0,3%.

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Υποχώρηση!

Η άρση των κυρώσεων του Ιράν ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, οδηγώντας σε περαιτέρω υποχώρηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιβράδυνση της Κίνας επιβεβαιώθηκε με την έκδοση της έκθεσης για το  ΑΕΠ της το τέταρτο τρίμηνο, αλλά ο πραγματικός ρυθμός της επιβράδυνσης φαίνεται ακόμα πιο απότομος από ό, τι τα επίσημα στοιχεία.

Η υπέρ της χαλάρωσης ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ κλίνει προς τη λήψη μέτρων νομισματικής χαλάρωσης τον Μάρτιο. Την τρέχουσα εβδομάδα, ο Διοικητής της BoJ κ. Kuroda μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια προκατάληψη υπέρ της χαλάρωσης.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, η FOMC είναι πιθανό να εμφανιστεί ότι ανησυχεί για την αστάθεια της αγοράς, την υποτονική δραστηριότητα και τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά είναι πολύ νωρίς για ένα ισχυρό μήνυμα για το Μάρτιο.

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Ηνωμένες Πολιτείες: Η αργή ανάπτυξη Q4 δεν είναι μια στροφή προς το χειρότερο.

Η αδυναμία της κατανάλωσης και της αγοράς στέγασης είναι ανησυχητική, στερεά δεδομένα περί της απασχόλησης τον Ιανουάριο θα βοηθούσε στη μείωση των φόβων περί ύφεσης.

Στη ζώνη του ευρώ: Τα μάτια στρέφονται στο ΔΣ της ΕΚΤ του Μαρτίου

Η ΕΚΤ έμεινε σε αναμονή την περασμένη βδομάδα. Ο Mario Draghi, δήλωσε πως η νομισματική πολιτική είχε βοηθήσει και θωρακίσει τη ζώνη του ευρώ από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές αγορές και ένα αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ηνωμένο Βασίλειο: Δύσκολες στιγμές για να είσαι «γεράκι»

Τρία μέλη της MPC ομίλησαν δημόσια την περασμένη εβδομάδα (δύο περιστέρια, ένα γεράκι). Η κυρίαρχη άποψη παραμένει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων.

Ιαπωνία: Δοκιμές στην ετοιμότητα της BoJ να αμβλύνει το πλαίσιο της ρευστότητας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αποφασίσει εάν θα διευκολύνει και πάλι την επόμενη Παρασκευή.

Αναδυόμενες αγορές

Κίνα: Η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ασθενής με χρήση ενημερωμένων tracker του ΑΕΠ. Το επικαιροποιημένο πλαίσιο των εναλλακτικών δεικτών δραστηριότητας υποδηλώνει υποκείμενη αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα εξακολουθεί να είναι κάτω 100-150bp από την επίσημη ανάγνωση.

Αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας: Η αδύναμη εμπορική δραστηριότητα επιμένει στην Ινδία. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ινδίας παραμένει υπό έλεγχο.

EEMENA: S & PiS έκπληξη υποβάθμιση της Πολωνίας

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η S & P υποβάθμισε την Πολωνία από Α- σε ΒΒΒ +, επικαλούμενη πρόσφατες θεσμικές αλλαγές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση PiS.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην Αθήνα θα βρεθούν εντός της εβδομάδας κορυφαίοι ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον. Στόχος της παρουσίας τους στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», αποτελεί η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Σημειώνεται ότι και οι τρεις επενδυτές διαθέτουν μετοχές στις ελληνικές τράπεζες αλλά και άλλες, μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη επίσκεψη επενδυτών – τόσο υψηλού βεληνεκούς – στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί και την κρισιμότητα της πρωτοβουλίας τους.

«Σκληρή γραμμή» απέναντι στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσεινα εισπράξει άμεσα ανακτήσεις ύψους 523 εκατ. ευρώ από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) κρατάει η διοίκηση της εταιρείας.

Το νομικό επιτελείο του ομίλου κατέθεσε αίτηση ανακοπής της ανάκτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών και υποστηρίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων έναντι του μεγαλομετόχου των ναυπηγείων, Ισκαντάρ Σάφα, τις οποίες και δεν τήρησε.

Πιο ολοκληρωμένο και πιο φιλόδοξο σε σύγκριση «με ό,τι είδαμε πριν», χαρακτήρισε το πρώτο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο συμπλήρωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία πρέπει να γίνει προσαρμογή και κάποιες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Υπογράμμισε δε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποτελεί μέρος της ασφάλειας του προγράμματος.

Συνεχίζεται η τεχνική εργασία θεσμών και ελληνικών αρχών και η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία επανέλαβε ότι οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα σύντομα, μόλις έχουν στα χέρια τους «αρκετές πληροφορίες».

Σε συμφωνία για την προμήθεια αργού πετρελαίου κατέληξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+0,84% και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράν ΝΙΟC. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο.  Η συμφωνία προβλέπει άμεση έναρξη παραδόσεων αργού πετρελαίου. Επίσης προβλέπεται διακανονισμός του χρέος που είχε προκύψει λόγω του εμπάργκο του 2011. Τα ΕΛΠΕ θα προμηθεύονται το 25% των αναγκών τους από την NIOC ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και ρύθμιση παλαιότερης οφειλής τους ( εκτιμάται σε 550 έως 650 εκατ. ευρώ) προς την Ιρανική εταιρεία η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Μειώσεις από 13% έως και 38% στις τελικές φορολογητέες αντικειμενικές αξίες όλων των καταστημάτων και των οικοπέδων, ακόμη κι αυτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης δεν έχουν αλλάξει, προκαλεί η εφαρμογή της πρόσφατα εκδοθείσας απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τις αντικειμενικές αξίες.

Δεν θα αυξηθεί το 2016 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. «Τα φορολογικά έσοδα του 2015 δείχνουν ότι πήγαμε πολύ καλύτερα από το 2014 και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε επιπλέον φορολογία», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου. «Δεν σχεδιάζουμε μέσα στο 2016 να αυξήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, διότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 έχουν εισπραχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και η Gazprom Εxport, για την καταβολή ποσού 36 εκατ. δολαρίων (αντί των 82 εκ. δολαρίων που απαιτήθηκαν αρχικά) από την πρώτη στη δεύτερη, ως ρήτρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες δεν απορροφήθηκαν (Take or Pay) το 2014.

Βάσει της συμφωνίας, το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η μεν πρώτη δόση θα είναι ύψους 20 εκ. δολαρίων και θα πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη δόση θα είναι ύψους 16 εκατ. δολαρίων και θα πληρωθεί στις 31 Μαρτίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Να μετουσιώσουμε την προσφυγική κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης ζήτησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα φαινόμενο σε διαρκή εξέλιξη, το οποίο αλλάζει την εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Είναι στο χέρι μας να μετουσιώσουμε αυτή την εξέλιξη σε ευκαιρία ανάπτυξης της Ευρωζώνης» υπογράμμισε σχετικά.

Από τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 38 μηνών ανέκαμψε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στις 52,7 μονάδες έναντι 51,2 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Στα επιμέρους στοιχεία, παρά την ανάκαμψη της παραγωγής και των παραγγελιών, ο κλάδος της εργασίας υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Τα οφέλη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εξήρε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι έχει συνεισφέρει στο να επέλθει μία «τεράστια βελτίωση» στις ευρωαγορές αγορές.  Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τον πληθωρισμό και πάλι στα επίπεδα του 2%, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχουμε παραιτηθεί του στόχου αυτού».

Για τον κίνδυνο διολίσθησης της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό προειδοποίησε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επικαλούμενος τη ραγδαία πτώση του πετρελαίου. «Είναι απολύτως πιθανό, τα επόμενα τρίμηνα να έχουμε μήνες κατά τους οποίους ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός», δήλωσε ο Νοβότνι, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν «από το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του πετρελαίου».

Κατά 2% υποχώρησαν το β’ εξάμηνο του 2015 τα πλαστά τραπεζογραμμάτια του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.  Συγκεκριμένα, κατά το επίμαχο διάστημα, εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 445.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια, με το 83% εξ αυτών να διαθέτει ονομαστική αξία των 20 και των 50 ευρώ. Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 18 δισ. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015).