Skip to main content

Επέτειος ανάληψης της εξουσίας με διλήμματα και δριμεία κριτική

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Το δίλημμα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή κατάρρευση του συστήματος έθεσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μεν να άρει αδικίες για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά δεν συζητά δομικές αλλαγές στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα και τους ασφυκτικούς όρους του ασφαλιστικού» είπε ο κ. Τσίπρας στην πανηγυρική ομιλία του στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο για τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης, διαμηνύοντας σε όλες τις πλευρές ότι αν δεν προωθηθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε θα καταρρεύσει το σύνολο του ασφαλιστικού.

«Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε ακέραιο και αλώβητο το ύψος των σημερινών συντάξεων και βάζουμε τέλος στα προνόμια, τον συντεχνιασμό και τον κατακερματισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναγκαίες διορθώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες για να μην υπάρξουν υπερβολικές επιβαρύνσεις.

Ωστόσο, διαχώρισε τους αδύναμους και μεσαίους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς με τα μπλοκάκια από τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και των ιατρικών κέντρων που «διαδηλώνουν με τις γραβάτες», όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε, μάλιστα, τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην κυβερνητική πρόταση για μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για να μην έχουμε μειώσεις στις συντάξεις.

«Μήπως η Ν.Δ. θέλει και άλλη μείωση στις συντάξεις;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους αγρότες λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει ως εχθρούς όσους αγωνίζονται και διαδηλώνουν και δήλωσε ότι επιθυμεί έντιμο και ειλικρινή διάλογο.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών» είπε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των αγροτών δεν μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων.

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι για το φορολογικό των αγροτών δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή φέτος και θα συνεχιστεί ο διάλογος.

«Το 2016 θα ισχύσει φορολογικά για τους αγρότες ό,τι ίσχυσε και το 2015» τόνισε.

Κατήγγειλε ότι ορισμένοι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές που διοργάνωναν την καμπάνια του «Ναι» στο δημοψήφισμα «τώρα επαναστατούν εναντίον των μέτρων».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον νεοφιλελεύθερο, «ο οποίος στηρίζεται από την ακροδεξιά παρέα του κ. Σαμαρά που παίρνει και θέσεις αντιπροεδρίας».

«Δεν γίνεται κανείς να είναι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ.» είπε. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός της Ν.Δ. επειδή τον ψήφισε ο κόσμος στα βόρεια προάστια και στις πλούσιες γειτονιές.

Ταυτόχρονα έδωσε απαντήσεις για το θέμα του διορισμού συγγενικών προσώπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διορίσει 630 μετακλητούς σε υπουργεία όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε 1.200 μετακλητούς.

«Ποιος μιλάει για οικογενειοκρατία; Τα κόμματα που έκαναν την οικογένεια-κράτος;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε τις δυνάμεις του «ναι» ότι παίζουν τα ρέστα τους ξανά για να γυρίσει πίσω η χώρα «στα χρόνια της ασυδοσίας των καναλαρχών».

Βολές από τα κόμματα

Πανικό καταλόγισε η Ν.Δ. στον πρωθυπουργό με αφορμή τα όσα ανέφερε στην ομιλία του κατά του κ. Μητσοτάκη.

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει τον πανικό του. Ξεκίνησε με κακοστημένη προπαγάνδα, συνέχισε με προσωπικές επιθέσεις και κατέληξε σε ύβρεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Αντί να απαντήσει στα αδιέξοδα στα οποία με ευθύνη του βρίσκεται η χώρα, επέλεξε την παλαιά, ξεπερασμένη τακτική των προσωπικών επιθέσεων».

«Τον αφήνουμε στη μοναξιά του, καθώς πλέον οι πολίτες κάθε μέρα του γυρίζουν την πλάτη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σχολίασε ότι «κανείς δεν εύχεται χρόνια πολλά».

«Ενας χρόνος χαμένος. Ενας χρόνος ψέματα. Ενας χρόνος ανικανότητα» σημείωσε.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε για την κυβέρνηση: «Ωρα να φεύγουν. Ενας χρόνος ήταν αρκετός».

Από την πλευρά της η Ενωση Κεντρώων κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να συγκροτήσει οικουμενική κυβέρνηση.