Skip to main content

Βουλή: Στην τελική ευθεία για τις Πρέσπες

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία που θα διεξαχθεί περίπου στις 14.30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.

Η αναβολή της ψηφοφορίας για σήμερα αποφασίστηκε από το προεδρείο της Βουλής καθώς μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν μιλήσει μόνο περίπου οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία σήμερα το πρωί.

Μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ομιλητές αναμένεται να φτάσουν τους 230, ξεπερνώντας όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

153 «ναι» προεξοφλεί το Μαξίμου

Στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιη την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τουλάχιστον 153 βουλευτές. Κατά την ομιλία του χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων». Είπε ακόμη πως έχει έρθει η ώρα «για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».

Απευθυνόμενος παράλληλα στον πρόεδρο της Ν.Δ. τον κατηγόρησε «απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό λόγο». «Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μια ακραίας ρητορικής και στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, με μηνύματα, αφίσες και γίναμε μάρτυρες ταγμάτων εφόδου και ομάδων εμπρησμού που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να τα καταδικάσει».

Ν.Δ.: Να παρέμβει εισαγγελέας για τις καταγγελίες Καμμένου

Την ίδια ώρα την πολιτική επικαιρότητα απασχολούν οι καταγγελίες του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή περί προσπάθειας χειραγώγησης εισαγγελικών λειτουργών από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Καμμένος είπε χθες από το βήμα της Βουλής: «Λυπάμαι πολύ, γιατί ενώ μαζί ταχθήκαμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά, αυτή όχι μόνο γελάει, αλλά βγάζει και ανακοινώσεις προκαλώντας σας.. Όταν εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άστο αυτό για παρακάτω”, τότε αυτό προσβάλλει κι εσάς και εμάς, περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες».

Με σημερινή της ανακοίνωση η Ν.Δ. ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα «για τη σοβαρότατη καταγγελία που επιβεβαιώνει την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης απευθείας από το Μαξίμου» και υποστήριξε ότι μιλώντας για «κυρίες συμβούλους του κ. Τσίπρα που λένε στους δικαστές “άστο αυτό για παρακάτω”» ο κ. Καμμένος «φωτογράφισε ευθέως την κ. Βασιλική Θάνου υπονοώντας ότι μεθοδεύει τις δικαστικές υποθέσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του Πρωθυπουργού».

Φώφη Γεννηματά: Επιτέλους υπάρχει ένας εισαγγελέας;

Στο ζήτημα παρενέβη και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, από τη Βουλή, ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του. «Επιτέλους υπάρχει ένας εισαγγελέας να παρέμβει;» διερωτήθηκε και είπε απευθυνόμενη στον Αλ. Τσίπρα: «Πρώην συνεργάτες είναι σήμερα ‘καμένοι’ γιατί τόλμησαν να συνεργαστούν μαζί σας… Ο κ. Αλαβάνος, ο κ. Βαρουφάκης, τώρα ο κ. Καμμένος… Ο κατάλογος μακραίνει διαρκώς».

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η καταψήφιση της Συμφωνίας είναι πράξη εθνικής ευθύνης» γιατί «δεν προστατεύει τα συμφέροντα του τόπου» και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό: «Με την Κεντροαριστερά δεν θα τα βγάλετε πέρα… γυρίζει εναντίον σας».

Π. Καμμένος: Να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία παραιτούμενοι 101 βουλευτές

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος, ο οποίος σε συνέντευξή του σήμερα εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, επανέφερε την πρότασή του για μαζικές παραιτήσεις βουλευτών ώστε να «μπλοκαριστεί» η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απηύθυνε μάλιστα σχετική προτροπή και προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση του και δηλώνοντας πρόθυμος να υποβάλει πρώτος τη δική του παραίτηση.

«Μέχρι τις 14:00 μπορούμε να μπλοκάρουμε την ψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών παραιτούμενοι 101 βουλευτές, υπογράφω την δική μου παραίτηση πρώτος, αποδείξτε κ Μητσοτάκη ότι δεν θα ανακουφιστείτε με την ψήφο των εφιαλτών. Τώρα παραίτηση» έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Καμμένος.

«Ο ψεκασμένος κ. Καμμένος εξακολουθεί να διακινεί ανοησίες», καθώς «αγνοεί ακόμη και το Σύνταγμα από το οποίο ρητά προκύπτει ότι η Βουλή δεν διαλύεται και δεν προκηρύσσονται εκλογές ακόμη κι αν παραιτηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης» ήταν η απάντηση κύκλων της Ν.Δ.

«Παρ’ όλα αυτά, η δική του παραίτηση, όπως και των προθύμων που στήριξαν την κυβέρνηση Τσίπρα είναι καλοδεχούμενη και πριν από τις 2 το μεσημέρι. Θα είναι η απαρχή εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος» τόνισαν οι πηγές της Πειραιώς.

naftemporiki.gr