Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Να οικοδομήσουμε εθνική γραμμή – Πρ. Παυλόπουλος: Οι μεγάλοι διχασμοί δημιούργησαν προβλήματα

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 18.30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικότερα για το Σκοπιανό.

Αλ. Τσίπρας: Επιδιώκουμε λύση σε λιμνάζοντα θέματα χρόνων

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο και απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι επιθυμεί να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα «που προσπαθούμε να επιλύσουμε και τα οποία λιμνάζουν εδώ και χρόνια», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον πολύ πιο δύσκολο δρόμο».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα και σημείωσε ότι παραμένει άλυτο εδώ και 70 χρόνια.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ, όπως σημείωσε, «δεν είμαστε ακόμα εκεί», αλλά υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, ενώ επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα «θα επιμείνουμε σε εντατικοποίηση των προσπαθειών» και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου λαού».

Επεσήμανε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για να χαραχθεί η εθνική γραμμή και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια. Τόνισε επιπλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πρ. Παυλόπουλος: Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ενημέρωση και υπογράμμισε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά θέματα όποτε υπήρχε αρραγής ενότητα». Πρόσθεσε επίσης ότι οι μεγάλοι διχασμοί δημιουργούσαν τα προβλήματα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. Όπως είπε, η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι, ακόμη και οι ΗΠΑ».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

naftemporiki.gr