Skip to main content

Σ. Αραβία: Μουφτής απαγορεύει το σκάκι

Θρησκευτικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο το σκάκι απαγορεύεται για το Ισλάμ εξέδωσε ένας υψηλόβαθμος Σαουδάραβας ιερωμένος, περιγράφοντας το παιχνίδι ως «χάσιμο χρόνου».

Σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Άμπντελ Αζίλ Αλ Σεΐχ εμφανίζεται λάβρος εναντίον του σκακιού.

«Το σκάκι απαγορεύεται. Είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων και προκαλεί εχθρότητα μεταξύ των παικτών» είπε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του υπερσυντηρητικού βασιλείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δηλώσεις έγιναν πριν από περίπου ένα μήνα, ωστόσο επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς έγιναν αντιληπτές τις τελευταίες ημέρες από εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου.

Η πρόταση αυτή του μουφτή προκάλεσε μεταξύ άλλων την αντίδραση του θρύλου του αθλήματος, Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «ηλίθια» την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απαγορεύσει το σκάκι.

Το 2001 ο ίδιος μουφτής είχε συστήσει να απαγορευτούν τα Pokemon γιατί, όπως υποστήριξε, τα μικρά παιδιά ανταγωνίζονταν μεταξύ τους και όσα συνέλεγαν κάρτες, έμπαιναν στον πειρασμό να πληρώσουν για αποκτήσουν όσες τους έλειπαν.