Skip to main content

Αδιέξοδο των δυτικών χωρών και μεταναστευτική πολιτική

Με τον μακροσκελή τίτλο «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση: Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία», το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Στην παρουσίαση, θα μιλήσουν για το βιβλίο ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και ο κ. Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Με σχόλια, επιχειρήματα και προτάσεις

Σήμερα, οι δυτικές χώρες είναι εγκλωβισμένες σε ένα αδιέξοδο παρακμής, αυτοαπέχθειας και υπερσυναισθηματισμού. Εκτός των οικονομικών και θεσμικών αναταράξεων, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής και των πολυπολιτισμικών πρακτικών διαχείρισης των μεταναστών, που εφάρμοσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Αυτές οι συνέπειες επιβαρύνονται από τη διεθνή συγκυρία, την αναβίωση του ισλαμοφασισμού και της σύγκρουσης μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.

Το δοκίμιο της γνωστής ιστορικού και συγγραφέα Σώτης Τριανταφύλλου σχολιάζει τις δυτικές αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώνεται το κράτος δικαίου, επιχειρηματολογεί υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης, που δεν υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, και επικρίνει την πολυπολιτισμικότητα ως πρακτική κατακερματισμού και εξασθένισης των δημοκρατικών θεσμών.

Τέλος, προτείνει έναν τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, στη βάση της αναγνώρισης της συνεισφοράς των μεταναστών στην οικονομία, και την επιθυμία τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία, αποδεχόμενοι τους δυτικούς νόμους και αξίες.

Πληροφορίες

Public Συντάγματος: Καραγιώργη Σερβίας 1 – Αθήνα, τηλ.: 210 8181333.

naftemporiki.gr