Skip to main content

Ποινική δίωξη κατά του πρ. γραμματέα αμυντικών επενδύσεων ΥΕΘΑ για τα ελικόπτερα ΝΗ90

Ποινική δίωξη για απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε σε βάρος του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού, αλλά και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, για την προμήθεια 20 μεταφορικών  ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90  από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries  για τον ελληνικό στρατό.     

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργήθηκε με παραγγελία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ενώ ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας ασκήθηκε σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK  και του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία Ηλία Αρκουμανέα.

Αντίγραφα της δικογραφίας έχουν υποβληθεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που θα τα διαβιβάσει στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. 

Από την έρευνα φαίνεται να προέκυψε ότι η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα,  περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων  όρων, με αποτέλεσμα να  μειωθούν τα ωφελήματα αυτά  που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό δημόσιο. Ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου.   

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου.