Skip to main content

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Πιο ολοκληρωμένο και πιο φιλόδοξο σε σύγκριση «με ό,τι είδαμε πριν», χαρακτήρισε το πρώτο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο συμπλήρωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία πρέπει να γίνει προσαρμογή και κάποιες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Υπογράμμισε δε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποτελεί μέρος της ασφάλειας του προγράμματος.

«Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση και ισχυρή τεχνική διαχείριση μπορούμε να φτάσουμε εκεί», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στην ιστοσελίδα Euractiv. Επίσης, ανέφερε ότι συμφωνεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να προχωρήσει η κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να οικοδομήσουν ένα «success story» για την Ελλάδα, «πράγμα που σημαίνει πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα , και να αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρησης του χρέους κάτω από καλές συνθήκες». «Όλα με την παρουσία του ΔΝΤ, το οποίο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα για τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ είναι μέρος της ασφάλειας του προγράμματος, και μια εγγύηση για το μέλλον του», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν δεν θέλει να ξαναμπεί σε μια κατάσταση «δράματος» και πιθανού Grexit, καθώς αυτό αποφεύχθηκε το καλοκαίρι, είπε ο κ. Μοσκοβισί και αποκάλυψε ότι διεμήνυσε στον κ. Τσίπρα, κατά τη 15λεπτη συζήτησή τους στο Νταβός, πως η Επιτροπή θέλει να εκμεταλλευτεί την καλή δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει το πρόγραμμα. «Είναι προφανές ότι το κλίμα και οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των θεσμών, των κρατών μελών και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αλλάξει προς το θετικό από τον Ιούλιο», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος. Επεσήμανε επίσης ότι δεν είναι ώρα να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις περί Grexit. «Ήμασταν κοντά το καλοκαίρι. Το αποφύγαμε. Δεν θέλουμε να ξαναπούμε σε αυτό», τόνισε.