Skip to main content

Παρίσι: Επεισόδια μετά το θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού

Eva Gueye/via REUTERS

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα και ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα στη γαλλική πρωτεύουσα, μετά τον θάνατο 17χρονου αυτοκινητιστή από σφαίρα αστυνομικού επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί».

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (27/6) στην γαλλική πόλη Ναντέρ. Ένα βίντεο, που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει το σταματημένο όχημα, δύο αστυνομικούς να στέκονται στο πλάι στο ύψος του μπροστινού παραθύρου, ο ένας εκ των οποίων κρατά τον οδηγό υπό έλεγχο. Όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει, ο ένας από τους δύο ανοίγει πυρ σχεδόν εξ επαφής, και πετυχαίνει τον 17χρονο στο στήθος.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως το βίντεο είναι αυθεντικό.

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα και ο αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, οι αστυνομικοί αρχικά νόμιζαν πως ο 17χρονος να κατηύθυνε το αυτοκίνητό του προς το μέρος τους με σκοπό να τους βλάψει. Όμως, τα επαληθευμένα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο λένε μια διαφορετική ιστορία.

Στο αυτοκίνητο βρίσκονταν άλλα δύο άτομα. Ο ένας τράπηκε σε φυγή ενώ ο δεύτερος, που είναι επίσης ανήλικος, συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία.

Ο θάνατος του εφήβου και οι περιστάσεις του προκάλεσαν τεράστια συναισθηματική φόρτιση και οργή στη Ναντέρ, όπου ζούσε. Χθες βράδυ ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις επιβολής της τάξης. Έγιναν είκοσι προσαγωγές.

Αρκετά περιστατικά αναταραχής καταγράφηκαν επίσης στις πόλεις Ανιέρ-συρ-Σεν, Κολόμπ, Συρέν, Ωμπερβιλιέ, Κλισί-σου-Μπουά και Μαντ-λα-Ζολί.

Οι αρχές άνοιξαν δύο χωριστές έρευνες μετά τον θάνατο του εφήβου – μία για ανθρωποκτονία από πρόθεση διαπραχθείσα από αντιπρόσωπο δημόσιας αρχής και άλλη μία για «άρνηση συμμόρφωσης» και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος αντιπροσώπου δημόσιας αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη Γαλλία. Πριν από δύο εβδομάδες, ένας 19χρονος οδηγός πυροβολήθηκε από την αστυνομία στην πόλη Ανγκουλέμ της δυτικής Γαλλίας, αφού φέρεται να χτύπησε έναν αστυνομικό στα πόδια κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας.