Skip to main content

Κλοντάικ, ένα κατεψυγμένο έμβρυο που έγινε… κουτάβι

Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Ινστιτούτο Βιολογίας Διατήρησης Σμιθσόνιαν, ανακοίνωσαν τη γέννηση ενός σκύλου από κατεψυγμένο έμβρυο, του «πρώτου στο δυτικό ημισφαίριο», όπως υποστηρίζουν.

Πιστεύουν ότι η τεχνική που χρησιμοποίησαν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διάσωση ειδών που ζουν στην άγρια φύση, για παράδειγμα του κρισίμως απειλούμενου κόκκινου λύκου.

Ο Κλοντάικ, όπως ονόμασαν το σκυλάκι, είναι διασταύρωση μπιγκλ με λαμπραντόρ. Οι ερευνητές περίμεναν να γίνει εννέα μηνών για να ανακοινώσουν το επίτευγμά τους, πιθανότατα για να βεβαιωθούν ότι δεν θα παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η μητέρα του, ένα μπιγκλ, υπεβλήθη σε τεχνητή γονιμοποίηση. Οι ίδιοι συνέλεξαν τα έμβρυα και τα κατέψυξαν μέχρι η παρένθετη μητέρα του, επίσης ράτσας μπιγκλ, να είναι έτοιμη να τα δεχθεί.

Όπως εξήγησαν, οι σκύλοι μπορούν να υποστηρίξουν μία κύηση μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο, γι’ αυτό και η ψύξη των εμβρύων αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά το σωστό συγχρονισμό της μεταφοράς τους στην παρένθετη μητέρα.

«Η αναπαραγωγή στους σκύλους είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τα υπόλοιπα θηλαστικά», εξήγησε μιλώντας στο Sciencedaily.com ο Άλεξ Τράβις από το Κέντρο Διατήρησης της Άγριας Ζωής του Κορνέλ.

«Εργαζόμαστε με σκοπό να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη αντισυλληπτικών μέχρι τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας των απειλούμενων ζώων μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Παρότι τα μπιγκλ και τα λαμπραντόρ δεν είναι απειλούμενα, οι ερευνητές λένε ότι η κρυοδιατήρηση – δηλαδή η ψύξη π.χ. γονιμοποιημένων ωαρίων για να χρησιμοποιηθούν αργότερα – θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε σπάνιους σκύλους και συγγενή ζώα με στόχο την ενίσχυση των πληθυσμών.