Skip to main content

Σήμα κινδύνου για εστίαση – τουρισμό

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Στο τεράστιο πλήγμα που δέχεται η εστίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας ότι ο κλάδος αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με το 50% εξ αυτών να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του «λουκέτου».

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο φτάνουν τις 330.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι κλάδοι – «συνεργάτες» της εστίασης, τότε επηρεάζονται συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», υπογράμμισε, ειδικότερα, ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτεία η υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdowns, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια… Ίδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι, με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο».

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση (με ωφελημένο και τον τουρισμό), ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία του κλάδου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένο να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο, υπενθυμίζεται ότι η διαμονή µε πρωινό, η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα), η ενιαία τιμή υπάγεται, επίσης, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών.

Τέλος, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για τους συγκεκριμένους κλάδους το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις ανοίξουν προκειμένου να μπορέσουν να μειώσουν τις απώλειες, δεδομένου ότι συνέχιζαν να πληρώνουν μέρος του ενοικίου ακόμα και όταν βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.