Skip to main content

Η Ε.Ε. διορίζει τον πρώτο πρέσβη στη Βρετανία στη μετά-Brexit εποχή

Τον διορισμό του πρώτoυ πρέσβη στη μετά-Brexit  εποχή ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα  από 1ης Φεβρουαρίου, την επομένη του Brexit.

O Πορτογάλος Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, πρώην πρεσβευτής της Ε.Ε. στις ΗΠΑ, θα ηγείται της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπεί την Ένωση στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο διορισμός κοινοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα θα είναι «ο πρώτος επικεφαλής της μέλλουσας αντιπροσωπείας της Ε.Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Η θητεία του θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου «ημερομηνία από την οποία η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα» και όπου την εκπροσώπηση της Ε.Ε. θα έχει αντιπροσωπεία.

Ο 62χρονος Πορτογάλος ήταν πρεσβευτής της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη από το 2015 έως το 2019, αφότου διετέλεσε ο πρώτος πρεσβευτής της Ε.Ε. στις ΗΠΑ από 2010 έως το 2014.

Τότε είχε μετάσχει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP), συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πλέον εγκαταλειφτεί.

Με σπουδές στη δημοσιογραφία, ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα είναι έμπειρος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ήταν επίσης ο επικεφαλής του γραφείου του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα ήταν εκπρόσωπος της ευρωπαίκής κυβερνησης σε μια εποχή όπου ο νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ηταν ακόμη δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες.

naftemporiki. gr με πληροφορίες από Reuters, DW