Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Να στηριχθεί η πραγματική οικονομία- Να μη γίνει άλλοθι το άνοιγμα της αγοράς

«Το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από την κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στη στήριξη που τόσο έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία» τόνισε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Μεσσηνίας  και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. 

Ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «Realfm», επεσήμανε ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, εγρήγορση και έλεγχος για την τήρηση των κανόνων από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός, όπως συνέβη το καλοκαίρι και που τελικά μας οδήγησε στο δεύτερο και θανατηφόροκύμα της πανδημίας».

Εστίασε στην «ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όπως αυτές που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, στήριξη των θέσεων εργασίας και όχι της αναστολής της που θα οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα», αλλά και «δημιουργία επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού καθώς και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέουςπου δημιουργήθηκε στην κρίση, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλάμβανε και πρόβλεψη διαγραφής μέρους του αρχικού κεφαλαίου».

«Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ελλιπή και αναποτελεσματικάμέτρα», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά το μέτρο του clickaway που «αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλες αντιστάσεις από τον εμπορικό κόσμο, “ανοίγοντας την ψαλίδα” υπέρ των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων»και «αποδείχτηκε καταστροφικό για την μεγάληπλειονότητατων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν  χωρίς προετοιμασία και υποστήριξη από την κυβέρνηση».

«Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγκαία στήριξη της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται και στο εξαιρετικά επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα που έχει πλέον δημιουργηθεί» , υπογράμμισε, ο Αλ. Χαρίτσης και συνέχισε σχολιάζοντας ότι «ακόμη και το ΔΝΤ μιλάει πλέον για ανάγκη δημοσιονομικής επέκτασης και προτρέπει τις χώρες – μέλη του να “ξοδέψουν όσα περισσότερα μπορούν”.

Ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης υλοποιούν ήδη αντίστοιχα προγράμματα, η κυβέρνηση της ΝΔ καθηλώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα περσινά επίπεδα αντίνα προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων έργων και υποδομώνπου θα έδινε το σήμα για επανεκκίνηση των επενδυτικών σχεδίων και του ιδιωτικού τομέα συνολικότερα» επισήμανε ο βουλευτής και κατέληξε:«Στερεί έτσι κάθε σοβαρή προοπτική ανάκαμψης από την ελληνική οικονομία». Κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.