Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: Για έναν χρόνο και μόνο ο κόφτης

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Ο δημοσιονομικός διορθωτής (κόφτης) που προτείνουμε για μετά το τέλος (του προγράμματος) είναι για έναν χρόνο και μόνο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συμπλήρωσε ότι «αυτός ο κόφτης θα νομοθετηθεί».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση ανέφερε ότι είναι διαρκείς οι επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος για το σύνολο των θεμάτων.

«Ζητούμε τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018. Αν γίνει αυτό τότε θα ξεκαθαρίσουν και τα μεσοπρόθεσμα», συνέχισε.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα την πάταξη της διαπλοκής και τόνισε ότι είναι βαρύτατες οι ευθύνες του τριγώνου της διαπλοκής. «Οι τράπεζες δάνειζαν με αέρα σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ», σημείωσε, έκανε λόγο για όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων και για ποινικές ευθύνες και πολιτικών προσώπων.

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ «δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, είναι η αρχή», καθώς τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Δικαιοσύνη.

«Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών είναι παροχημένο και πρέπει στη Συνταγματική Αναθεώρηση να τροποποιηθεί», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι «η κρίση του Τύπου είναι διαρκής και βαθύτατη. Είναι και κρίση αξιών εκτός από οικονομική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι συνειδητά μετείχε  στις υπόγειες συναλλαγές. «Η ρύθμιση των δανείων του για τον Κήρυκα Χανίων είναι ένα τραπεζικό μπαλόνι», πρόσθεσε και ταυτόχρονα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις πώς σκοπεύει να πληρώσει τα δάνειά του.

Τέλος, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εννιαία και συμπαγής.