Skip to main content

Διεθνείς αντιδράσεις: Συγχαρητήρια αλλά και προβληματισμός για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Θερμά συγχαρητήρια, δηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη, αλλά και προβληματισμός για το τι σηματοδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος συνθέτουν το σκηνικό των διεθνών αντιδράσεων για την άνετη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολάντ: Κοινός στόχος ανάπτυξη και σταθερότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη με επίσημη ανακοίνωσή του τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ολάντ υπενθύμισε «τη φιλία η οποία συνδέει τη Γαλλία και την Ελλάδα» και εκφράζει τη διάθεση για συνέχιση των στενών σχέσεων των δύο χωρών «με στόχο την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, σε πνεύμα προόδου, αλληλεγγύης και ευθύνης, θεμελιακών ευρωπαϊκών αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε».

Συγχαρητήρια Σουλτς: Έρχομαι στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρόκειται για μια ιστορική νίκη, μια τεράστια επιτυχία. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. Και σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν πάω στην κ. Μέρκελ την Παρασκευή».

Συνάντηση Ρέντσι – Τσίπρα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθούν στην πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης που επικαλέστηκε το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Αυστρία: Εποικοδομητική συνεργασία με νέα κυβέρνηση

«Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική νίκη» τόνισε, σε μια πρώτη αντίδρασή του για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πεπεισμένος ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως κοινότητα κοινής μοίρας, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή βάση στον αγώνα κατά της ανεργίας και της φτώχειας, και θεωρεί ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνίες με την Ε.Ε..

Τόνισε επιπλέον ότι «μια σταθερή Ελλάδα σε μια κοινή νομισματική ζώνη είναι προς συμφέρον όλων μας».

Συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα από τον πρωθυπουργό γερμανικού κρατιδίου

Τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε, μέσω Twitter, ο αριστερός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο. «Σ’ ευχαριστώ πολύ, Μπόντο. Αυτή δεν είναι μια νίκη μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια νέα αρχή για τους λαούς της Ευρώπης», απάντησε ο κ. Τσίπρας, με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Ραμέλο ανήκει στο μετακομμουνιστικό κόμμα Die Linke (Η Αριστερά), αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία και στηρίζεται στην τοπική πρωθυπουργία από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Στέλεχος Μέρκελ: Κακή ημέρα για Ελλάδα και ευρώ»

Για «κακή ημέρα για την Ελλάδα και το ευρώ» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των κεντροδεξιών Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την εξωτερική πολιτική, Φίλιπ Μίσφελντερ.

«Οι χώρες που εξαρτώνται από προγράμματα βοήθειας πρέπει να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Με αυτή την κυβέρνηση, όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Μίλσφελντερ, όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατων (SPD) Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι «είναι λάθος να σχολιάζει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από γερμανική ή ευρωπαϊκή σκοπιά.  Η Ε.Ε., η Ευρώπη, θα πρέπει να συνεργαστεί με κάθε ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, οι συμφωνίες ισχύουν επίσης για κάθε κυβέρνηση».

Κάμερον: Αυξάνει την αβεβαιότητα στην Ευρώπη το αποτέλεσμα

«Το αποτέλεσμα στις εκλογές στην Ελλάδα θα αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιό μας, παρέχοντας ασφάλεια στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Πορτογάλοι Σοσιαλιστές: «Μήνυμα αλλαγής η νίκη ΣΥΡΙΖΑ»

Ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, εκτίμησε αργά το βράδυ ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελλάδα αποτελεί «μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας.

«Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη» και «να περιορίσουμε τη λιτότητα, η οποία δεν κατάφερε να αναζωογονήσει την οικονομία μας, ούτε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά μας», τόνισε ο κ. Κόστα.

«Χαιρετίζω τον ελληνικό λαό, ο οποίος εκφράστηκε ελεύθερα στις κάλπες και αντιστάθηκε στις πιέσεις», συνέχισε ο κ. Κόστα, πριν προσθέσει ότι «η Ευρώπη θα όφειλε να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ελλάδας».

Podemos: Η ελπίδα έρχεται

«Η ελπίδα έρχεται», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos, με αφορμή την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και στήριξε ανοικτά.

Φέρχοφστατ: Ελπίζω το Ποτάμι να συμμετάσχει σε κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, σε δήλωση του, συνεχάρη τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι για το επιτυχημένο ποσοστό που έλαβαν, με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου, στις εκλογές.

«Η επιτυχία του Ποταμιού αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική από τα παραδοσιακά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς και αποδεικνύει ότι στην ελληνική πολιτική υπάρχει διάθεση για φιλοευρωπαϊκές και φιλομεταρρυθμιστικές δυνάμεις», τόνισε ο κ. Φέρχοφστατ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ποτάμι θα παίξει ρόλο – κλειδί σε ενδεχόμενη συμμαχική κυβέρνηση.

Πρόεδρος Bundesbank: Βοήθεια στην Ελλάδα μόνον εάν συνεχίσει να τηρεί τις συμφωνίες

Ο πρόεδρος της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια και θα την λάβει μόνο στον βαθμό που θα τηρήσει τις συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει με τους εταίρους της.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, ο κ. Βάιντμαν τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Τσίπρας ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να μην κάνει πράγματα «που δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα». Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι «βιώσιμο».

Bloomberg: Πρόκληση για τον Αλ. Τσίπρα να συμβιβάσει υποσχέσεις και παραμονή στο ευρώ

Η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα «είναι να βρει μια ισορροπία μεταξύ της τήρησης των προεκλογικών του υποσχέσεων και της αποφυγής του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», σημείωσε, στο πρώτο σχόλιό του για το εκλογικό αποτέλεσμα, το πρακτορείο Bloomberg.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «στέλνει θετικά μηνύματα σε κόμματα στην Ευρώπη τα οποία αμφισβητούν τις οικονομικές και πολιτικές κατευθύνσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι επενδυτές θα πρέπει τώρα να περιμένουν πώς ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να διαπραγματευτεί σε σχέση με τις ανάγκες χρηματοδότησης τις οποίες έχει η Ελλάδα.

WSJ: Η συνοχή της Ευρωζώνης σε δοκιμασία

Το Βερολίνο, τις επόμενες εβδομάδες, είτε θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τη νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα ή θα δει την Ελλάδα να εξέρχεται της Ευρωζώνης, με καταστροφικές συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τονίζεται σε άρθρο του Σάιμον Νίξον στην Wall Street Journal.

 Ο κ. Νίξον σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγνόησε πρόσφατα τις συστάσεις της Γερμανίας να μην προχωρήσει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Συμπληρώνει δε ότι οι κυβερνήσεις οι οποίες έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα «αιμορραγούν» πολιτικά έναντι λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα ο χαμηλός πληθωρισμός δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών.