Skip to main content

Πέθανε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ιωάννης Αβραμίδης

O σύγχρονος Έλληνας γλύπτης, με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό, Ιωάννης Αβραμίδης, πέθανε στη Βιέννη, σε ηλικία 93 ετών.

Γεννήθηκε στο Βατούμ της Γεωργίας, το 1922, από Πόντιους πρόσφυγες που κατάγονταν από τα Σούρμενα της Τραπεζούντας. Από το 1937 ως το 1939, σπούδασε στην Κρατική Σχολή Τέχνης του Βατούμ, εξαιτίας, όμως, των διώξεων που υπέστη η οικογένειά του από το κομμουνιστικό καθεστώς (ο πατέρας του στάλθηκε  το 1937, στη Σιβηρία, από όπου δεν επέστρεψε),  το 1939, εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στην Αθήνα.  Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, βρήκε καταφύγιο στην Πτολεμαΐδα. Το 1943, μεταφέρθηκε με τραίνο στη Βιέννη,  όπου αρχικά δούλεψε σε στρατόπεδο εργασίας, παρέμεινε, όμως, και μετά τον πόλεμο.

Σπούδασε ζωγραφική (1945 – 1949) και γλυπτική (1953 – 1956) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, με τον Ρόμπιν Κρίστιαν Άντερσεν και τον Φριτς Βοτρούμπα. Το 1956, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, στην οποία διετέλεσε διευθυντής από το 1968 ως το 1972.  Την περίοδο 1966 – 1967, είχε διδάξει στην αντίστοιχη ακαδημία του Αμβούργου.

Από το 1956, άρχισε να παρουσιάζει το έργο του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, κερδίζοντας επανειλημμένως διακρίσεις. Εκπροσώπησε την Αυστρία στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1956 και το 1962, ενώ συμμετείχε στην «Documenta» του Κάσσελ το 1964 και το 1977. Το 1957, οργάνωσε στη Βιέννη την πρώτη του ατομική, ενώ το 1997, παρουσιάστηκε αναδρομική έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής και σχεδίων του στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, μετά το τέλος της οποίας ο καλλιτέχνης δώρισε τα έργα του στο Μουσείο.

Το 1973, τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο της Αυστρίας και έγινε μέλος της Αυστριακής Συγκλήτου Τέχνης.

Στη δημιουργία του Ιωάννη Αβραμίδη, αποκλειστικό σχεδόν θέμα υπήρξε η ανθρώπινη μορφή.

Από το 1967, ο καλλιτέχνης άρχισε να φιλοτεχνεί σειρές μορφών, που ονόμασε «Bandfiguren», δηλαδή μορφές σε ζώνες ή ταινίες, στις οποίες εισήγαγε την έννοια της κίνησης, καθώς και τη γωνιώδη απόδοση.  Την ίδια περίοδο, αξιοποίησε γεωμετρικά ή αρχαιοελληνικά σχήματα, για να δημιουργήσει εξαιρετικά αφαιρετικές εκδοχές μιας σειράς κεφαλιών.

Παράλληλα με τη γλυπτική, έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική και το σχέδιο, το οποίο καλλιέργησε είτε ως προσχέδιο για τη γλυπτική, είτε ως αυτόνομο έργο.

Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά

«Ο Ιωάννης Αβραμίδης, διεθνούς φήμης γλύπτης, τον οποίο είχε τιμήσει η ελληνική πολιτεία με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, απεβίωσε, 93 ετών, στη Βιέννη. Από τους εξέχοντες πρωταγωνιστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης, αλλά και ως Καθηγητής στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Βιέννης και του Αμβούργου, διαμόρφωσε δύο γενιές σημαντικών καλλιτεχνών.

Συλλυπούμαστε τους οικείους του και τους μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο».

naftemporiki.gr