Skip to main content

Ευρώ: To χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2015

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια. Ωστόσο την ίδια ώρα έστειλε μήνυμα πως δεν πρόκειται να απομακρύνει σύντομα τα στηρίγματα των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό συμβάλλει σήμερα, σε συνδυασμό με καλύτερα των προβλέψεων μακροοικονομικά στοιχεία και άλλες εξελίξεις, όπως η ανακοίνωση του ΠΟΥ για τον κοροναϊό,στο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών. Οδηγεί όμως σε βουτιά το ευρώ. 

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σήμερα στα χαμηλά επτά εβδομάδων του 1,1031 δολ. Μάλιστα οδεύει προς το χειρότερο ξεκίνημα έτους εδώ και πέντε χρόνια, έχοντας υποτιμηθεί από τις αρχές Ιανουαρίου περίπου 1,5% και με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις.

Το ευρώ εξακολουθεί να είναι εν τω μεταξύ κοντά σε χαμηλά πέντε εβδομάδων έναντι της στερλίνας, αλλά και σε ναδίρ 33 μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου. 

Το δολάριο παραμένει βασιλιάς της αγοράς συναλλάγματος, με τον δείκτη που παρακολουθεί την πορεία του έναντι της δέσμης των 6 κυριότερων ανταγωνιστών του, να αντιμάται περίπου 0,3% στις 97,87 μονάδες. Ετοιμάζεται έτσι να κλείσει με κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. 

naftemporiki.gr