Skip to main content

Γερμανία- Ευρωζώνη: Τα χειρότερα πέρασαν;

Ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας ανέβασε ταχύτητα τον Ιανουάριο, με βασικό στήριγμα τις υπηρεσίες, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία της Markit. Αυτά γέννησαν ελπίδες ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και συνολικά για τη ζώνη του ευρώ, όπου ο αντίστοιχος δείκτης βρέθηκε επίσης σε τροχιά ανόδου. 

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της IHS Μarkit για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 51,1  από 50,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτές προέβλεπαν οριακή μόνο αύξηση στις 50,5 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις 0,6%, τους πιο αδύναμους από το 2013. 

Ενθαρρυντικά τα δεδομένα και για άλλες οικονομίες του ευρώ. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη νομισματική ένωση διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Ωστόσο τα στοιχεία για τη Γαλλία ήταν κατώτερα των προσδοκιών, με τον δείκτη να αποκαλύπτει ότι η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς 6,5 ετών. 

Για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018 η  επίδοση της Βρετανίας ήταν καλύτερη από εκείνη της Ευρωζώνης. 

naftemporiki.gr