Skip to main content

Συριακό: Δεύτερη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, στην Αστάνα του Καζακστάν, αν και ούτε στις σημερινό κύκλο συζητήσεων αναμένεται να υπάρξουν άμεσες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα παρά την επιθυμία των Ρώσων, των Τούρκων και των Ιρανών να προχωρήσει η συριακή υπόθεση.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά, όπως προβλέπεται, σήμερα θα είναι η τελευταία ημέρα» των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, δήλωσε ο Γεχία αλ Αρίντι εκπρόσωπος των ανταρτών, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία του «μάλλον δεν πρόκειται» να έχει άμεσες διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία του καθεστώτος.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών Μοχάμαντ Αλούς υπογράμμισε τη σημασία «του παγώματος των στρατιωτικών επιχειρήσεων» και της βελτίωσης της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους, ενώ ο βασικός διαπραγματευτής του καθεστώτος Μπασάρ Τζαφάαρι ζήτησε να ξεκινήσει «μια πολιτική διαδικασία» και να συνταχθούν οι αντάρτες στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

«Το βασικό εμπόδιο στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι οι επανειλημμένες παραβιάσεις (της εκεχειρίας) και η απειλή των αναγκαστικών εκτοπίσεων σε κάποιες περιοχές», εξήγησε ο Οσάμα Αμπού Ζέιντ άλλος εκπρόσωπος των ανταρτών. «Δεν έχουμε έρθει εδώ για να μείνουμε δύο ημέρες και μετά να φύγουμε. Ήρθαμε για να επιτύχουμε έναν στόχο», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης αντίθετες απόψεις για τον ρόλο των τριών χωρών που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις: την Τουρκία, βασικό σύμμαχο των ανταρτών και τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του Άσαντ. Ένας μέλος της αντιπροσωπείας των ανταρτών δήλωσε ότι συμφωνούν η Ρωσία να εγγυηθεί την τρέχουσα εκεχειρία, όμως όχι το Ιράν, πολιτοφυλακές του οποίου μάχονται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού. Οι εκπρόσωποι του καθεστώτος από την πλευρά τους δήλωσαν ότι αρνούνται να έχουν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία ή να υπογράψουν ένα τελικό κείμενο το οποίο θα φέρει την υπογραφή Τούρκου αξιωματούχου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP